Streda 18. 09. 2024 23:32:45 | Meniny má Eugénia

V Žilinskom kraji vyčíňal silný vietor: Hasiči počas jedného dňa zasahovali až 63-krát

V Žilinskom kraji sa v priebehu posledných 24 hodín odohralo 63 zásahov hasičov v súvislosti s nepriaznivým počasím. Silný vietor a búrky spôsobili rozsiahle škody, ktoré si vyžiadali promptnú reakciu príslušníkov Hasičského a záchranného zboru a členov dobrovoľných hasičských zborov.

Monika Bieliková|13. júl 2024|12:00:01

Zdroj: Koláž Žilina SP21/Facebook/Hasičský a záchranný zbor

Súvisiaci článok
Riziko miestnych záplav: Meteorológovia varujú pred prívalovými dažďami na Orave a Liptove
Čítajte viac >

O tejto štatistike z uplynulej noci informovala hovorkyňa Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Žiline, Mária Pohanková Zahatlanová.

Zásahy boli vykonávané od 6:00 ráno 12. júla až do 6:00 ráno nasledujúceho dňa. Príslušníci Hasičského a záchranného zboru z Okresného riaditeľstva v Žiline mali najviac práce a zasahovali až 14-krát. Nasledovali hasiči z Čadce s 8 zásahmi, z Martina s 5 zásahmi a z Liptovského Mikuláša a Záchrannej brigády Hasičského a záchranného zboru v Žiline s jedným zásahom.

Členovia dobrovoľných hasičských zborov obcí Vysoká nad Kysucou, Vysoká nad Kysucou-Vyšný Kelčov, Raková, Oščadnica, Slovenské Pravno, Turzovka, Klokočov, Krásno nad Kysucou, Čierne, Zákopčie-Tarabov, Zákopčie-Ústredie, Povina, Kysucký Lieskovec, Lietava, Vrícko, Vychylovka a Oravská Lesná, Štiavnik, Kolárovice a Rosina zasahovali po 1-krát a členovia dobrovoľných hasičských zborov obcí Makov, Socovce, Martin-Priekopa, Svrčinovec, Klokočov, Ochodnica, Divinka zasahovali po 2-krát.

„Išlo o odstraňovanie spadnutých stromov z ciest, miestnych komunikácií, železničnej trate, elektrických vedení, vozidiel a garáže, odčerpávanie vody, pomoc pri strhnutých alebo poškodených strechách vplyvom vetra, pomoc so zabezpečením elektrickej energie pre pacienta pomocou elektrocentrály, zabezpečenie obce a obyvateľov obce pred ohrozením a úrazom elektrickým prúdom z poškodeného vysokého napätia a pomoc pri zabezpečení stavebného materiálu uvoľneného vplyvom silného vetra," informuje Zahatlanová.

450260319_802267385372868_2097831274024227650_n (1).jpg Zdroj: Facebook/Hasičský a záchranný zbor

Celkom sa na zásahoch podieľalo 56 príslušníkov Hasičského a záchranného zboru a 107 dobrovoľných hasičov. Spoločne nasadili 53 kusov hasičskej techniky, aby čo najrýchlejšie obnovili bezpečnosť a poriadok v postihnutých oblastiach.


Súvisiaci článok
Búrky spôsobili energetickú kalamitu: Tisíce domácností sú bez elektriny
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť