Pondelok 16. 09. 2024 11:14:27 | Meniny má Ľudmila

Bezpečne na cestách: 5 rád pred tým, ako sa vyberiete na dovolenku či festival

Pred každou cestou autom na dovolenku či festival je dobré pripraviť sa vopred a predísť tak možným krízovým situáciám. Národná diaľničná spoločnosť poukázala na svojom webe na päť užitočných rád, na ktoré by ste mali myslieť pred tým, ako vyrazíte na cesty.

Juliana Krčulová|11. júl 2024|19:30:04

Ilustračné foto. Zdroj: freepik.com

Súvisiaci článok
Lekári varujú: Teplotné šoky spôsobené klimatizáciou môžu vyvolať letnú angínu
Čítajte viac >

Pred každou cestou autom na dovolenku či festival je dobré pripraviť sa vopred a predísť tak možným krízovým situáciám. Národná diaľničná spoločnosť poukázala na svojom webe na päť užitočných rád, na ktoré by ste mali myslieť pred tým, ako vyrazíte na cesty:

Uprednostnite diaľnicu alebo rýchlostnú cestu

Cestujte do cieľovej destinácie po diaľnici alebo rýchlostnej ceste. Je to pohodlné, bez prudkých zákrut, komplikovaných križovatiek a najmä bez neželaných zastávok. Konštantná rýchlosť jazdy a nižšia spotreba pohonných látok vám umožnia rýchlejšie a šetrnejšie dostať sa do cieľa.

Zakúpte si diaľničnú známku

Využívanie väčšiny úsekov diaľnic a rýchlostných ciest je za poplatok. Môžete si však vybrať krátkodobé diaľničné známky (10-dňovú za 12 eur alebo 30-dňovú za 17 eur) alebo 365-dňovú diaľničnú známku za 60 eur. Dovolenkári ocenia aj jednodňovú diaľničnú známku, ktorá bude v predaji od 1. augusta v hodnote 5,40 eur.

Diaľničná patrola je vždy pripravená pomôcť

„Diaľničná patrola je bezplatnou službou Národnej diaľničnej spoločnosti, ktorá je motoristom k dispozícii nonstop 24 hodín denne, 7 dní v týždni a je kompletne vyzbrojená potrebnou výbavou,“ priblížila spoločnosť. V prípade potreby si ju môžete zavolať na čísle 0800 100 007. Pracovníci patroly sú tu pre vás vždy a pomôžu vám v krízovej situácii.

2820885.jpg Ilustračné foto. Zdroj: freepik.com

Sledujte dopravné značenie a dodržujte rýchlosť

Dodržiavajte obmedzenia súvisiace s opravnými prácami, najmä rýchlostné limity - chránite tým aj pracovníkov, ktorí sa starajú o zlepšovanie stavu ciest. Buďte obozretní a ohľaduplní voči nim.

Nezabudnite na oddych

Zástupcovia Národnej diaľničnej spoločnosti upozornili, že v prípade, ak pre vás šoférovanie začína byť nekomfortné a potrebujete sa natiahnuť, napiť alebo najesť, mali by ste sa zastaviť na niektorom z diaľničných odpočívadiel. Osviežiť sa alebo si aspoň dať krátku prechádzku pred pokračovaním v jazde.

Bonusová rada: Pozor na alkohol!

Dovolenkové obdobie a zvlášť nadchádzajúce festivalové časy sú špecifické aj užívaním alkoholu. Dávajte si preto pozor, aby ste v žiadnom prípade nešoférovali pod jeho vplyvom.


Súvisiaci článok
Letné tipy pre majiteľov psov: Ako sa starať o svojho štvornohého priateľa?
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť