Streda 18. 09. 2024 09:07:35 | Meniny má Eugénia

Lekári varujú: Teplotné šoky spôsobené klimatizáciou môžu vyvolať letnú angínu

Už dva týždne sa na Slovensku šíri letná angína, ktorá sa od typickej zimnej formy odlišuje najmä svojím pôvodcom. Zimná angína je prevažne bakteriálna, no až 95% letných prípadov je vírusového pôvodu.

Monika Bieliková|10. júl 2024|11:00:04

Zdroj: freepik.com

Súvisiaci článok
Teplotné maximá hlásia svoj návrat. Tropické hodnoty a dusno nastúpia v plnej sile
Čítajte viac >

Tento problém analyzovala vo svojej reportáži Televízia Markíza.

Zmrzlina nie je hlavným vinníkom

Mnoho ľudí sa mylne domnieva, že za letnú angínu môže konzumácia zmrzliny alebo studených nápojov. Skutočnou príčinou však nie je samotná zmrzlina, ale teplotný šok, ktorý vzniká pri prudkom striedaní teplôt.

„To znamená – ak sme najprv jedli horúcu polievku a potom si dali studenú zmrzlinu – telo nedáva túto teplotnú zmenu, vzniká teplotný šok – až obarenie v organizme a týmto vzniká zápal sliznice,“ vysvetlila v reportáži Televízie Markíza lekárka Nikola Viszlaiová.

Klimatizácia predstavuje väčší problém

Ešte väčším problémom ako zmrzlina je klimatizácia, ktorá spôsobuje opakované striedanie teplôt počas dňa. Hoci teplotný šok môže prispieť k vzniku angíny, samotné ochorenie sa rozvinie až po nákaze vírusom alebo baktériou.

„Letná angína nie je tá typická angína - až v 95% ju spôsobujú práve vírusy, nie baktérie. Za posledné dva týždne evidujem zvýšený výskyt,“ povedal v reportáži Televízie Markíza všeobecný lekár Michal Nemec.

449733494_1011084510183759_3700783319996074553_n.jpg Zdroj: freepik.com

Prevencia je kľúčová

Lekári odporúčajú nepodceňovať prevenciu a vyhýbať sa prudkým teplotným zmenám. Zmrzlinu zo svojho jedálnička vyškrtávať nemusíte, stačí, ak ju necháte chvíľu roztopiť, aby nebola príliš studená.


Súvisiaci článok
Rodičia a letné tábory: Ako pomôcť dieťaťu pri prvom pobyte?
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť