Tento problém analyzovala vo svojej reportáži Televízia Markíza.
Zmrzlina nie je hlavným vinníkom
Mnoho ľudí sa mylne domnieva, že za letnú angínu môže konzumácia zmrzliny alebo studených nápojov. Skutočnou príčinou však nie je samotná zmrzlina, ale teplotný šok, ktorý vzniká pri prudkom striedaní teplôt.
„To znamená – ak sme najprv jedli horúcu polievku a potom si dali studenú zmrzlinu – telo nedáva túto teplotnú zmenu, vzniká teplotný šok – až obarenie v organizme a týmto vzniká zápal sliznice,“ vysvetlila v reportáži Televízie Markíza lekárka Nikola Viszlaiová.
Klimatizácia predstavuje väčší problém
Ešte väčším problémom ako zmrzlina je klimatizácia, ktorá spôsobuje opakované striedanie teplôt počas dňa. Hoci teplotný šok môže prispieť k vzniku angíny, samotné ochorenie sa rozvinie až po nákaze vírusom alebo baktériou.
„Letná angína nie je tá typická angína - až v 95% ju spôsobujú práve vírusy, nie baktérie. Za posledné dva týždne evidujem zvýšený výskyt,“ povedal v reportáži Televízie Markíza všeobecný lekár Michal Nemec.
Zdroj: freepik.com
Prevencia je kľúčová
Lekári odporúčajú nepodceňovať prevenciu a vyhýbať sa prudkým teplotným zmenám. Zmrzlinu zo svojho jedálnička vyškrtávať nemusíte, stačí, ak ju necháte chvíľu roztopiť, aby nebola príliš studená.
Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk
Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť