Sobota 07. 09. 2024 10:50:01 | Meniny má Marianna

Ministerstvo investícií bude hľadať financie na Martinské hole. Chýbajú zdroje na výstavbu lanovky

Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie deklaruje pomoc pri hľadaní zdrojov na výstavbu novej lanovky na Martinské hole. Na pondelkovom tlačovom brífingu 8. júla to po stretnutí s primátormi a starostami Turca v Martine vyhlásil minister Richard Raši (Hlas-SD).

TASR|8. júl 2024|15:00:01

Zdroj: Koláž Žilina SP21/Facebook/Ferrata HZS a zilina.sp21.sk

Súvisiaci článok
Turisti, pozor! Ferrata na Martinské hole bude čoskoro uzatvorená
Čítajte viac >

O projekte lanovky sa v Martine hovorí už niekoľko rokov, aktuálna odhadovaná hodnota projektu presahuje 12 miliónov eur. „Budeme rokovať na úrovni našich partnerov v Európskej komisii o tom, koľko peňazí by sme vedeli presunúť na lanovku z finančného balíka určeného pre tento región. Chceme, aby otázka presunu peňazí bola v priebehu najbližších týždňov a mesiacov vyriešená," skonštatoval Raši. Ďalšie financie pre projekt by podľa jeho slov mohla priniesť revízia eurofondov, ktorá bude prebiehať na prelome rokov.

Pondelkové stretnutie v Martine bolo v poradí 21. rezortným dňom ministerstva. „Počas rezortných dní sme sa stretli so 40 percentami starostov a primátorov na Slovensku a budeme v tom pokračovať ďalej. Aj dnes sme predstaviteľov samospráv informovali o prijatých legislatívnych zmenách, ako napríklad o zákone o verejnom obstarávaní, ale predovšetkým sme si vypočuli ich problémy, aby sme na ne vedeli reagovať," dodal minister.

Screen Shot 07-08-24 at 01.11 PM_1600x967.JPG Zdroj: TASR/Martin Baumann

Štátny tajomník MIRRI Michal Kaliňák poznamenal, že starostom a primátorom pomôže orientovať sa v eurofondových výzvach Mapa partnerstva, ktorú čakajú isté zmeny. „V tejto chvíli môžem povedať, že bude obsahovať informácie k výzvam z Environmentálneho fondu. Zverejníme tam všetky alokácie pre 18 území mestského rozvoja a tiež zoznam všetkých členov regionálnych komôr, ktoré rozhodujú o projektoch, a v jeseni pribudnú informácie týkajúce sa švajčiarskych a nórskych finančných mechanizmov," dodal Kaliňák.


Súvisiaci článok
Vážny úraz na Martinských holiach. Turistka sa zranila počas zjazdu horskou kolobežkou
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť