Štvrtok 19. 09. 2024 12:58:53 | Meniny má Konštantín

Termín bezplatných diaľníc posunuli. Žilinský obchvat a ďalšie mestá budú bez poplatku od augusta

Vláda odložila plán zrušiť poplatky za vybrané úseky diaľnic a rýchlostných ciest, vrátane obchvatu v Žiline, na štvrtok 1. augusta 2024. Pôvodne mali motoristi využívať tieto úseky bezplatne už od júla tohto roka.

Monika Bieliková|8. júl 2024|14:00:04

Zdroj: Koláž Žilina SP21/TASR/Štefan Puškaš a Jaroslav Novák

Súvisiaci článok
Kraj si chce poradiť s dostavbou všetkých chýbajúcich úsekov diaľnice D3. Stihnúť to chcú do konca dekády
Čítajte viac >

Ministerstvo dopravy pripravilo vyhlášku s cieľom odkloniť dopravu z miest na diaľničné obchvaty, čo by malo zlepšiť priepustnosť mestských ciest a znížiť dopravné zápchy a hluk. „Posunutie účinnosti tejto vyhlášky súvisí s účinnosťou novely zákona o diaľničnej známke, ktorá vstúpi do platnosti rovnako vo štvrtok 1. augusta,“ uviedla hovorkyňa rezortu dopravy Petra Poláčiková pre portál oPeniazoch.sk.

Premiér Robert Fico a minister dopravy Jozef Ráž oznámili tento krok ešte v apríli roka 2024 po kontrolnom dni na ministerstve dopravy. Zmena sa bude týkať celého obchvatu Bratislavy, Nitry, Žiliny, Popradu, Košíc a Prešova.

Na nespoplatnené úseky ciest budú upozorňovať nové dopravné značky. Začiatok úseku, ktorý možno užívať bez diaľničnej známky, bude označený značkou „Úsek diaľnice nespoplatnený diaľničnou známkou“. Koniec tohto úseku bude označený značkou „Úsek diaľnice spoplatnený diaľničnou známkou“.


Súvisiaci článok
Stav ciest a mostov v Žilinskom kraji: Analýza odhalila veľké problémy
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť