Nedeľa 30. 06. 2024 10:22:39 | Meniny má Melánia

Necelá polovica Slovákov nemá žiadne úspory: Finančnú rezervu si častejšie vytvárajú muži

Iba 2,6 % ľudí má nasporených viac ako 50-tisíc eur.

TASR|26. jún 2024|17:00:02

Ilustračné foto. Zdroj: Freepik.com

Súvisiaci článok
Slováci uprednostňujú letnú dovolenku doma: Väčšina sa s rozpočtom zmestí do 500 eur
Čítajte viac >

Vyplýva to z aktuálneho prieskumu, ktorý pre inkasnú spoločnosť EOS KSI Slovensko realizovala agentúra AKO v máji tohto roka na reprezentatívnej vzorke 1 000 dospelých respondentov.

„Až 41,7 % opýtaných uviedlo, že nemajú žiadne úspory," priblížil riaditeľ spoločnosti Peter Dvornák. Z prieskumu vyplynulo, že medzi ľuďmi, ktorí nedokážu ušetriť ani euro, sú najmä tí, ktorí mali alebo majú požičané peniaze a majú osobnú skúsenosť s neschopnosťou splácať svoje dlhy.

Finančné problémy majú podľa prieskumu častejšie ženy, ľudia vo veku 34 až 49 rokov a s nižším vzdelaním bez maturity. Ide o samoživiteľov, obyvateľov Banskobystrického, Trenčianskeho, Žilinského a Košického kraja, ktorí majú príjem do 800 eur.

Naopak, prieskum ukázal, že finančnú rezervu si najčastejšie vytvárajú muži, ľudia s vysokoškolským alebo úplným stredoškolským vzdelaním s maturitou. Ďalej sú to ľudia žijúci v páre, obyvatelia Prešovského a Trnavského kraja alebo tí, ktorí v minulosti dokázali svoje pôžičky platiť načas, prípadne v súčasnosti nemajú požičané žiadne peniaze.

woman-s-hand-holding-glass-jar-with-euro-notes-coins-wooden-backdrop.jpg Ilustračné foto. Zdroj: Freepik.com

Inkasná spoločnosť sa zaujímala aj o to, koľko peňazí si Slováci dokážu nasporiť. Najčastejšie mali respondenti usporených menej ako 1 000 eur. Tretina mala finančnú rezervu 1 000 až 5 000 eur. Od 5 000 do 10 000 eur malo ušetrených 19 % ľudí a viac ako 50 000 eur iba 2,6 %.

Z výsledkov prieskumu vyplynulo, že finančná situácia sa oproti minulému roku zhoršila. „Štyria z desiatich opýtaných deklarujú, že sa majú horšie ako pred rokom. Nadpriemerne často ide o ženy, ľudí vo vyššom veku a ľudí s nízkymi príjmami," doplnil Dvornák.

Na druhej strane, 15 % respondentov vníma oproti vlaňajšku zlepšenie svojej finančnej situácie. Ide častejšie o mužov, ľudí vo veku 18 až 33 rokov a absolventov vysokých škôl. Zarábajú viac ako 1 000 eur a bývajú u rodiny bez toho, aby sa podieľali na nákladoch na bývanie.


Súvisiaci článok
Státisícové pokuty v Žilinskom kraji. Neprimerané poplatky za autobusové spoje zalarmovali protimonopolný úrad
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť