Utorok 02. 07. 2024 07:05:52 | Meniny má Berta

Státisícové pokuty v Žilinskom kraji. Neprimerané poplatky za autobusové spoje zalarmovali protimonopolný úrad

Protimonopolný úrad Slovenskej repbuliky uložil dvom prevádzkovateľom autobusových staníc v Žilinskom samosprávnom kraji pokuty vo výške 218 500 eur a 34 000 eur. Dôvodom sú neprimerane vysoké poplatky za autobusový spoj. Ani jedno z rozhodnutí však ešte nenadobudlo platnosť. Informovala o tom v pondelok 24. júna hovorkyňa Protimonopolného úradu Slovenskej republiky Adriana Oľšavská.

TASR|24. jún 2024|12:31:54

Ilustračné foto. Zdroj: Koláž Žilina SP21/TASR/Jaroslav Novák a freepik.com

Súvisiaci článok
Opitý cyklista precenil svoje schopnosti. Pádom na autobus spôsobil štvorcifernú škodu!
Čítajte viac >

„Svoje dominantné postavenie podnikatelia zneužili na nimi prevádzkovaných autobusových staniciach uplatňovaním neprimerane vysokého poplatku za autobusový spoj voči autobusovým dopravcom, ktorý dopravcom hradil samosprávny kraj," uviedla hovorkyňa s tým, že správanie prevádzkovateľov bolo v rozpore so zákonom o ochrane hospodárskej súťaže.

Dodala, že tento neodôvodnený nárast poplatkov mal vplyv najmä v Žilinskom samosprávnom kraji, keďže narástla suma, ktorú kraj vynakladá na prímestskú autobusovú dopravu zo svojho rozpočtu.

Jednému z prevádzkovateľov Protimonopolný úrad Slovenskej republiky uložil pokutu vo výške 218 500 eur, keďže podľa neho v dominantnom postavení uplatňoval od roku 2019 voči autobusovým dopravcom na štyroch autobusových staniciach neprimerane vysoký poplatok. Pokutu uložil aj druhému prevádzkovateľovi, ktorý mal uplatňovať vysoké poplatky od roku 2020, a to vo výške 34 000 eur.

„Ani jedno z rozhodnutí Protimonopolného úradu Slovenskej republiky zatiaľ nenadobudlo právoplatnosť, keďže účastníci konania môžu podať voči nemu v zákonnej lehote opravný prostriedok," uzavrela hovorkyňa.


Súvisiaci článok
Skvelý deň plný aktivity, krásnych výhľadov a zábavy: Mesto Turany pozýva na výstup na Veľký fatranský Kriváň
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť