Štvrtok 27. 06. 2024 22:50:35 | Meniny má Ladislav, Ladislava

Slováci uprednostňujú letnú dovolenku doma: Väčšina sa s rozpočtom zmestí do 500 eur

Väčšina Slovákov plánuje tráviť tohtoročnú letnú dovolenku na Slovensku. Najpreferovanejším typom ubytovania je pre nich hotel a v stravovaní polpenzia. Vyplýva to z prieskumu spoločnosti Edenred medzi 1 667 kmeňovými zamestnancami firiem a inštitúcií, ktorý sa uskutočnil od pondelka 3. do piatka 14. júna tohto roka.

TASR|16. jún 2024|15:00:33

Ilustračné foto. Zdroj: freepik.com

Súvisiaci článok
Oravské múzeum plánuje rekonštrukciu národnej kultúrnej pamiatky, ktorú navštívil aj herec Ján Werich
Čítajte viac >

Kým viac ako polovica opýtaných ostane v lete na Slovensku, dovolenku pri mori avizovalo 37 % účastníkov prieskumu. Ďalších 6 % ju plánuje stráviť v zahraničí na poznávacom zájazde a 5 % uviedlo, že letnú dovolenku tento rok mať nebudú.

Druhou najpreferovanejšou formou ubytovania Slovákov po hoteli je apartmán. Nasleduje kemp a zdieľané ubytovanie. Z prieskumu tiež vyplynulo, že kým pre 30 % respondentov bude tohtoročná dovolenka lacnejšia ako minuloročná, väčšina si za ňu priplatí. Štvrtina opýtaných predpokladá dovolenku drahšiu o desatinu, 11 % oslovených hovorí o náraste rozpočtu o pätinu a ďalší o tretinu až polovicu.

Napriek týmto očakávaniam najväčšia skupina respondentov deklarovala, že sa s dovolenkovým rozpočtom zmestí do 500 eur. Necelá tretina účastníkov prieskumu plánuje minúť na dovolenku do 1 000 eur, ďalších 16 % do 2 000 eur a ostatní očakávajú výdavky nad 2 000 eur.

17346.jpg Ilustračné foto. Zdroj: freepik.com

„Na zvýšených nákladoch na dovolenku sa opäť odrážajú zvýšené ceny stravovania aj ubytovania. Zamestnanci si uvedomujú, že oddych je pre nich dôležitý, ale zároveň si vyberajú také formy a taký štandard, aby naň stačili financie z ich príjmu a príliš nezaťažili rodinný rozpočet. Na rozdiel od vianočných darčekov si Slováci nezvyknú brať úvery na dovolenky,“ priblížila riaditeľka pre Public Affairs spoločnosti Edenred Lívia Bachratá.

Z hľadiska formy stravovania za najpopulárnejšou polpenziou nasleduje podľa prieskumu all inclusive. Ďalších 18 % opýtaných si v mieste ubytovania zabezpečí len raňajky, pričom obedy a večere riešia v miestnych gastro prevádzkach. Podobne veľká skupina si stravu vopred nezabezpečí vôbec. Vlastné zásoby jedla z domu si zoberie 8 % opýtaných. Respondenti najčastejšie na jedlo minú do 20 eur, prípadne do 30 eur na osobu denne.


Súvisiaci článok
Používatelia dronov, vnímajte zmeny v legislatíve. Poslanci schválili úpravy zákonov a povinností
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť