Patria medzi ne napríklad prehriatie organizmu, zvýšená telesná teplota, malátnosť, ospalosť, bolesť hlavy, závrate, nevoľnosť či zvracanie. Upozornili na to odborníci z Úradu verejného zdravotníctva SR s tým, že následky horúčav možno eliminovať dodržiavaním základných pravidiel prevencie.
V horúčavách je preto podľa nich dôležité dbať na pravidelný pitný režim. Základom je čistá pitná voda. „Odporúča sa vypiť minimálne dva až štyri decilitre tekutín na desať kilogramov hmotnosti, čo predstavuje približne 1,5 až tri litre tekutín denne. Toto množstvo sa však zvyšuje u ľudí, ktorí pracujú fyzicky a viac sa potia," ozrejmili odborníci.
Ilustračné foto. Zdroj: Freepik.com
Pozor si treba dávať aj na stravu. Mala by byť ľahko stráviteľná a s nižšou energetickou hodnotou. „Organizmus v lete nepotrebuje vytvárať teplo v takej miere ako v zimných mesiacoch. Súčasne však strava musí poskytovať dostatok živín," podotkli odborníci. Ľudia by mali byť podľa nich obozretní aj pri príprave a skladovaní potravín.
Úrad verejného zdravotníctva na ľudí tiež apeloval, aby nepodceňovali riziko úpalu a úžehu. „Pozor na zvýšenú fyzickú námahu. Robievajte si časté prestávky v tieni a v čase medzi desiatou až 16. hodinou obmedzte pobyt vonku a nezdržiavajte sa na slnku. Ak je to možné, fyzicky náročnú aktivitu si v období horúčav plánujte na skoré ranné hodiny, ideálne do siedmej ráno," dodala hlavná hygienička SR Tatiana Červeňová.
Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk
Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť