Alergológovia a imunológovia Slovenska o tejto téme prehovorili na sociálnej sieti. Prispeli radami o tom, ako sa zachovať v situácii, keď konzumácia jahôd vyvolá alergickú reakciu.
Ilustračné foto. Zdroj: freepik.com
Alergické reakcie pri kupovaných a vypestovaných jahodách
„Zaujímavo vyznieva zistenie, že jahody, ktoré ste si vypestovali doma vám pravdepodobne nespôsobia alergickú reakciu v porovnaní s tými, ktoré sú z dovozu a ktoré ste si zakúpili ako balené v supermarkete. Samotný spôsob pestovania jahôd totiž ovplyvňuje aj obsah hlavného alergénu označovaného ako Fra a1, pričom najlepšie je organické bio pestovanie," doplnili experti.
Spomínaný alergén podľa ich záverov skrížene reaguje s hlavným alergénom brezy Bet v1, a preto môže viesť k príznakom orálneho alergického syndrómu u brezových alergikov. Biela odroda jahôd obsahuje minimálne množstvo hlavného alergénu Fra a1.
Pri jahodách je treba mať na zreteli, že:
- Môžu vyvolať alergické či pseudoalergické a intolerančné reakcie tela.
- Alergia na jahody sa najčastejšie prejavuje svrbením v ústach a žihľavkou.
- Alergická reakcia sa potláča a lieči histaminikami, no v takom prípade je potrebné sa jahôd v strave vyvarovať.
Ilustračné foto. Zdroj: freepik.com
Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk
Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť