Nedeľa 30. 06. 2024 07:35:55 | Meniny má Melánia

Pred suvenírmi na dovolenke sa majte na pozore. Pre niektoré môžete skončiť aj vo väzení či platiť pokutu!

Rok čo rok sa Slováci vo veľkom odoberajú na veľké zahraničné pracovné či rekreačné cesty. Ich cestovanie z rôznych dôvodov môžu okoreniť aj lákavé nákupy. Pri nich isto natrafia aj na početné suveníry. Nie všetky však môžu mať povolenie na prevoz na Slovensko.

Michal Szentivanyi|19. jún 2024|08:00:41

Ilustračné foto. Zdroj: Koláž/Žilina SP21, TASR/Martin Baumann a freepik.com

Súvisiaci článok
Vychutnajte si deň bez varenia! Krásno nad Kysucou pozýva na Gurmánsky festival a Svätojánsky jarmok
Čítajte viac >

Dovolenkárov na tento fenomén upozorňuje Finančná správa Slovenskej republiky na svojom webe. Úrad každoročne eviduje množstvo prípadov dovozu suvenírov, ktoré sú vyrobené z ohrozených druhov rastlín a živočíchov. Za nelegálny dovoz chránených druhov však môže hroziť mastná pokuta či odňatie slobody. Úrad preto v danej oblasti poskytuje informácie a vďaka osvete sa počet takýchto prípadov darí znižovať.

2149726226.jpg Ilustračné foto. Zdroj: freepik.com

Aké su tresty?

Za colný priestupok možno podľa závažnosti porušenia colných predpisov uložiť pokutu do výšky 3 319,39 eura. Za závažné porušenie predpisov hrozí aj trestné stíhanie s možnosťou uloženia trestu odňatia slobody na dobu až 8 rokov. „Finančná správa preto vyzýva k obozretnosti. Upozorňuje cestujúcich, aby si overili, čo si balia do batožiny, aby sa pri návrate domov z dovolenky vyhli problémom," pripomenul úrad.

1348.jpg Ilustračné foto. Zdroj: freepik.com

Úrad dáva zreteľ na Afriku a Áziu, kde si treba dávať veľký pozor na predavačov so soškami alebo šperkmi zo slonoviny. V Južnej Amerike sú zase veľmi obľúbeným suvenírom dažďové palice, ktoré vydávajú zvuk dažďa. Sú však vyrobené z chráneného druhu kaktusu. Najčastejšie sa predávajú v Peru, Bolívii a Čile.

Bez povolenia je možný dovoz len troch kusov na osobu. Časti tiel ohrozených druhov živočíchov ako nosorožec, kobra či tiger a rastlín ako napríklad ženšen, ktoré môžu obsahovať i výrobky z tradičnej čínskej medicíny. Pri kúpe exotických predmetov z Tuniska, Egyptu, Thajska či Turecka je potrebné dohliadnuť, aby vám k nim pribalili aj oficiálne sprievodné doklady, čiže certifikát k výrobku, ktoré colné orgány budú vyžadovať.

Úrad dovolenkárom odporúča, aby si preverili, či na dovoz toho-ktorého tovaru náhodou nepotrebujú príslušné povolenie. Aj vďaka osvete sa Finančnej správe Slovenskej republiky darí počet podobných prípadov každý rok znižovať.


Súvisiaci článok
Depresívne podoby leta končia. Jún víta prvé slnečné lúče, v premiére nastúpia aj tohtoročné horúčavy
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť