Nedeľa 30. 06. 2024 06:06:32 | Meniny má Melánia

Prichádza deň všetkých maskotov. Farební reprezentanti oslavujú svoj výnimočný deň uprostred júna

Mnohí netušia, že 17. jún sa každý rok zapisuje do mnohých myslí ako Medzinárodný deň maskotov. Tento rok výnimočný deň pripadol na pondelok, a preto je dôležité si pripomenúť význam maskotov vo svete marketingu, športového diania a iných sférach.

Michal Szentivanyi|17. jún 2024|18:00:18

Ilustračné foto. Zdroj: Koláž/Žilina SP21, freepik.com, Facebook/Fakultná nemocnica s poliklinikou Žilina a Vlci Žilina

Súvisiaci článok
Svetový deň pripomína veľký problém časti našej spoločnosti. Detská práca by mala skončiť
Čítajte viac >

O Medzinárodnom dni maskotov informoval portál National Day Calendar. Ten pripomína náležitú skutočnosť o tom, že maskoti existujú už viac ako 130 rokov. Pojem maskot vznikol z francúzskeho slova La Mascotte, z ktorého bol aj jazykovo odvodený.

O čom boli úplne pôvodní maskoti?

Maskot je v tomto originálnom význame slova považovaný za ženu alebo dievča s mystickými silami a schopnosťou prinášať šťastie. V rovnomennej francúzskej opere je postavou farmárske dievča. Opera bola otvorená v Paríži v roku 1880, po ktorej nasledovali ďalšie inscenácie po celej Európe.

V týchto dňoch sú maskoti chápaní a vnímaní odlišnou optikou. Prichádzajú v množstve kostýmov a postáv a vídať ich prevažne na športových podujatiach a zápasoch. Fanúšikom prinášajú radosť a definujú ich fanúšikovskú základňu. Deti a dospelí sa tešia z ich kúskov a vždy pobavia.

Dobrým žilinským príkladom sú dvaja najznámejší maskoti úspešných tímov. Reč je o maskotovi Vikim z Vlkov Žilina a Šošonovi z futbalového tímu MŠK Žilina.

286350115_5165596213499821_5283038639803079000_n (1).jpg Zdroj: Facebook/Vlci Žilina

Iní maskoti nás zase vzdelávajú a pomáhajú nám nájsť naše obľúbené miesta. Môžu nás napríklad učiť o lesných požiaroch alebo nás privítajú v našich obľúbených reštauráciách.

Starší fanúšikovia ľadového hokeja zas určite s radosťou v srdci prijali tohtoročných maskotov majstrovstiev sveta z klasickej českej animovanej rozprávky Bob a Bobek.

4-6b648abf7171de2fb7532ade21fb40989fdfdfe0.jpg Zdroj: TASR/Michal Svítok

Je len na vás, ako oslávite deň maskotov. Môžete začať uverejneňovaním fotografií so svojimi obľúbenými maskotmi. Vyjadrite sa o nich na sociálnych sieťach alebo sledujte videá svojich maskotov v akcii. Okoreniť ich môžete aj heštegom #NationalMascotDay. Výber je len na vás.


Súvisiaci článok
Rôzne dátumy, rovnaká myšlienka: Slovensko si pripomína Deň otcov
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť