Utorok 22. 10. 2024 08:11:32 | Meniny má Sergej

Regionálny úrad verejného zdravotníctva odhalil všestranné využitie agátových kvetov

Kvety agátu majú viacero priaznivých účinkov na zdravie. Pomáhajú napríklad pri pálení záhy, bolesti hlavy či uvoľňovaní hlienov.

TASR|17. jún 2024|11:00:02

Zdroj: Facebook/Regionálny úrad verejného zdravotníctva Bratislava hl.m.

Súvisiaci článok
Tip na výlet: Termálny prameň Kalameny
Čítajte viac >

Využiť ich možno aj v kozmetike či v kuchyni. Na sociálnej sieti na to poukázal Regionálny úrad verejného zdravotníctva Bratislava.

Priblížil, že agátový kvet okrem iného povzbudzuje vylučovanie tráviacich enzýmov, uvoľňuje kŕče hladkého svalstva, zlepšuje činnosť močového ústrojenstva a viaceré zložky pôsobia na zníženie žalúdočnej kyseliny.

V kuchyni ho možno využiť na prípravu čaju, sirupu, lekváru či agátového vína alebo medu. „Agátový med je spomedzi medov najčírejší, pretože obsahuje najmenej peľových zŕn. Má jemnú chuť a pôsobí upokojujúco pri fyzickom aj psychickom vyčerpaní,“ ozrejmila Katarína Blažová z Poradne zdravia Regionálneho úradu verejného zdravotníctva Bratislava. Dodala, že vo forme éterického oleja možno kvety agátu použiť do kúpeľa a na prevoňanie domácnosti.

Regionálny úrad verejného zdravotníctva upozornil, že z agátu sa využívajú len kvety, pretože kôra, listy aj semená sú jedovaté. „Kvety zberáme v máji a júni, pričom je potrebné ich pred sušením či varením odstopkovať, aby nezhnedli a aj po vysušení by sa nemala stratiť biela farba z lupeňov,“ doplnil úrad.


Súvisiaci článok
Tajomstvá Žilinského kraja: Vodník z Turca ukázal arogantnému chánovi, čo je to rýchla karma
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť