Regionálny úrad verejného zdravotníctva odhalil všestranné využitie agátových kvetov

Kvety agátu majú viacero priaznivých účinkov na zdravie. Pomáhajú napríklad pri pálení záhy, bolesti hlavy či uvoľňovaní hlienov.

TASR|17. jún 2024|09:00:02

Zdroj: Facebook/Regionálny úrad verejného zdravotníctva Bratislava hl.m.

Súvisiaci článok
Tip na výlet: Termálny prameň Kalameny
Čítajte viac >

Využiť ich možno aj v kozmetike či v kuchyni. Na sociálnej sieti na to poukázal Regionálny úrad verejného zdravotníctva Bratislava.

Priblížil, že agátový kvet okrem iného povzbudzuje vylučovanie tráviacich enzýmov, uvoľňuje kŕče hladkého svalstva, zlepšuje činnosť močového ústrojenstva a viaceré zložky pôsobia na zníženie žalúdočnej kyseliny.

V kuchyni ho možno využiť na prípravu čaju, sirupu, lekváru či agátového vína alebo medu. „Agátový med je spomedzi medov najčírejší, pretože obsahuje najmenej peľových zŕn. Má jemnú chuť a pôsobí upokojujúco pri fyzickom aj psychickom vyčerpaní,“ ozrejmila Katarína Blažová z Poradne zdravia Regionálneho úradu verejného zdravotníctva Bratislava. Dodala, že vo forme éterického oleja možno kvety agátu použiť do kúpeľa a na prevoňanie domácnosti.

Regionálny úrad verejného zdravotníctva upozornil, že z agátu sa využívajú len kvety, pretože kôra, listy aj semená sú jedovaté. „Kvety zberáme v máji a júni, pričom je potrebné ich pred sušením či varením odstopkovať, aby nezhnedli a aj po vysušení by sa nemala stratiť biela farba z lupeňov,“ doplnil úrad.


Súvisiaci článok
Tajomstvá Žilinského kraja: Vodník z Turca ukázal arogantnému chánovi, čo je to rýchla karma
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť