Sobota 06. 07. 2024 11:39:28 | Meniny má Patrik, Patrícia

Rezort školstva podporí 1 570 maturantov: Štipendium môžu po novom získať aj študenti nedostatkových povolaní

Maturanti si môžu podať žiadosť o štipendium najneskôr do 1. júla. Majú tak možnosť získať minimálne 9-tisíc eur na tri roky.

TASR|16. jún 2024|13:00:01

Ilustračné foto. Zdroj: TASR/Radovan Stoklasa

Súvisiaci článok
Martinské školy poznajú nových riaditeľov: Piati pozíciu obhájili, dvaja sa budú meniť
Čítajte viac >

Rezort školstva v akademickom roku 2024/2025 podporí 1 570 maturantov, ktorí pokračujú na vysokoškolské štúdium na Slovensku. TASR o tom informoval odbor komunikácie a marketingu rezortu Ministerstva školstva, výskumu, vývoja a mládeže Slovenskej republiky.

Štipendium je určené pre žiakov s výbornými študijnými výsledkami, ktorí plánujú pokračovať v dennej forme štúdia na slovenskej vysokej škole a zapíšu sa na bakalárske alebo spojené bakalárske a magisterské štúdium v kalendárnom roku 2024. Tentokrát ho môžu získať aj študenti, ktorí sa zapíšu na študijný program pripravujúci na nedostatkové povolanie.

Štyristo najúspešnejších uchádzačov o štipendium bude podporených vyššou sumou, a to 16 500 eur na tri roky. Nedostatkové povolania boli identifikované za pomoci odborníkov z rôznych oblastí zaoberajúcich sa potrebami pracovného trhu a spoločenským dopytom. Ide o odbory, ako učiteľstvo, ošetrovateľstvo, verejné zdravotníctvo, všeobecné lekárstvo či odbory z oblasti jadra.

„Investovaním do vzdelania a rozvoja mladých talentov môžeme výrazne zmierniť odlev mozgov a motivovať našich žiakov, aby zostali študovať na Slovensku. Veríme, že vytvorením atraktívnych podmienok a poskytovaním adekvátnej podpory môžeme nielen zastaviť, ale aj zvrátiť tento trend, čím posilníme naše národné hospodárstvo a kultúrne dedičstvo,“ poznamenal minister školstva, Tomáš Drucker.


Súvisiaci článok
Odborník vztýčil varovný prst. Životnú poistku sledujte pozorným okom a môžete ju aj aktualizovať
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť