Utorok 22. 10. 2024 05:47:28 | Meniny má Sergej

Študenti si v martinskom múzeu pripomenú zabudnuté remeslá. Na známom podujatí si oprášia svoje vedomosti

Zabudnuté remeslá predstavia v nedeľu 16. júna študenti stredných odborných škôl na podujatí Dnes tovariš, zajtra majster v Múzeu slovenskej dediny Slovenského národného múzea v Martine. Agentúru TASR o tom informovala kultúrno-propagačná manažérka Slovenského národného múzea v Martine Milena Kiripolská.

TASR|16. jún 2024|09:00:16

Zdroj: TASR/Erika Ďurčová

Súvisiaci článok
Stratená Žilina prehovorila o tajomstvách už tretíkrát. Krajská knižnica pozýva na prezentáciu novej knihy
Čítajte viac >

Stredoškoláci zoznámia od 10:00 do 16:00 hodiny návštevníkov s tradičnými postupmi a technikami ľudovej výroby prenesenými do súčasných školských osnov. „S ukážkami svojich prác sa predstavia študenti zo Školy umeleckého priemyslu v Ružomberku, Strednej odbornej školy strojníckej v Kysuckom Novom Meste a Strednej odbornej školy obchodu a služieb v Martine. Návštevníci budú mať možnosť získať aj informácie o študijných odboroch a zameraniach prezentujúcich sa škôl," priblížila Kiripolská.

Program sa uskutoční v štýle tvorivej dielne. „Návštevníci si vyskúšajú zhotovenie drevenej hračky, maľbu na textil, ale aj prácu v kováčskej vyhni. Stredoškoláci z Martina sa pochvália pravou ovocnou limonádou a kysnutými koláčmi, ich spolužiaci predvedú ukážky prác knihárov a polygrafov," uviedla kultúrno-propagačná manažérka Slovenského národného múzea v Martine.

Doplnila, že popri študentoch - tovarišoch sa tento rok na podujatí predstavia aj majstri ľudových remesiel, ktorí návštevníkom predstavia v súčasnosti už mnohokrát zabudnuté techniky, akými sú paličkovanie, dlabanie korýt, mokré a suché plstenie z ovčej vlny a tradičný spôsob drôtovania. „Podujatie Dnes tovariš, zajtra majster je súčasťou jubilejného 40. ročníka Turčianskych slávností folklóru organizovaných Turčianskym kultúrnym strediskom," dodala Kiripolská.


Súvisiaci článok
Slovesná jar v Martine: Obľúbený literárny festival ponúka program pre všetky vekové kategórie
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť