Sobota 22. 06. 2024 11:53:23 | Meniny má Paulína

Slovenské zásobníky plynu sa pripravujú na zimu: Naplnené sú takmer na 80 percent

Zásobníky plynu na Slovensku sú naplnené takmer na 80 percent a pred nasledujúcou zimou nebudú pri dodávkach pre domácnosti a priemyselných odberateľov žiadne problémy.

TASR|13. jún 2024|16:30:15

Ilustračné foto. Zdroj: Freepik.com

Súvisiaci článok
Nadácia Kia Slovakia investuje do vzdelávania: Rozdelí 50-tisíc eur na inovatívne projekty
Čítajte viac >

Pre TASR to pred začiatkom dvojdňovej konferencie Technické výzvy slovenského plynárenstva v Žiline uviedol výkonný riaditeľ Slovenského plynárenského a naftového zväzu Richard Kvasňovský.

„Slovenské plynárenstvo aj v krízovom období dokázalo, že je spoľahlivým partnerom a že garantuje nepretržité a bezpečné dodávky svojim odberateľom, či už priemyselným alebo domácnostiam. Toto sa nezmení. Zásobníky budú pred nasledujúcou zimou naplnené na maximum a budú garantované dodávky pre všetky segmenty za akýchkoľvek okolností," uviedol Kvasňovský.

Tohtoročná jarná konferencia v Žiline je zameraná na technické aspekty vývoja plynárenstva. Jednou z kľúčových tém je snaha o znižovanie metánových emisií. „Od polovice tohto roka bude platiť nové nariadenie Európskej komisie, ktoré sprísňuje oblasť metánových emisií. Pridáva nové povinnosti plynárenským firmám v oblasti monitoringu, detekovania, vykazovania a odstraňovania metánových emisií," poznamenal Kvasňovský.

Podľa jeho slov majú metánové emisie v slovenskom plynárenstve pomerne marginálny význam. „Kontinuálne pracujeme na ich znižovaní. V súčasnosti tvoria 0,6 percenta zo všetkých emisií, ktoré sa produkujú na Slovensku. Slovenské firmy sa k tejto oblasti stavajú proaktívne a napríklad hlavný distribútor už v tejto chvíli spĺňa všetky požiadavky novej legislatívy," dodal výkonný riaditeľ Slovenského plynárenského a naftového zväzu.

Na konferencii bude takmer osem desiatok odborníkov zo Slovenska, Česka a Nemecka hovoriť aj o IT výzvach v slovenskom plynárenstve, technických riešeniach v oblasti vykurovania a prevádzky plynovodných potrubí, ale tiež o využití vodíka v plynovodnej infraštruktúre.


Súvisiaci článok
Spotrebitelia majú novú nádej. Možnosť vrátiť tovar bez dôvodu by mohla byť aj v kamenných obchodoch
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť