Sobota 22. 06. 2024 11:46:48 | Meniny má Paulína

Ministerstvo dopravy preberá dôležitý dohľad. Na cesty I. až III. triedy bude môcť dozerať aj tento rezort

Štátny odborný dozor nad cestami prvej až tretej triedy a nad miestnymi cestami bude môcť vykonávať aj ministerstvo dopravy. Túto kompetenciu bude môcť využiť v prípade, ak to bude vyžadovať naliehavý verejný záujem alebo pôjde o okolnosti osobitného zreteľa.

TASR|13. jún 2024|11:30:54

Ilustračné foto. Zdroj: zilina.sp21.sk

Súvisiaci článok
Komunitný duch v Ochodnici: Lávku opravili vďaka spolupráci miestnych obyvateľov
Čítajte viac >

Vyplýva to z novely zákona o pozemných komunikáciách (cestný zákon), ktorú poslanci Národnej rady Slovenskej republiky v stredu 12. júna definitívne schválili.

„Účelom návrhu je rozšíriť dozornú (kontrolnú) právomoc ministerstva ako ústredného orgánu štátnej správy pre cestnú dopravu a pozemné komunikácie na cestách I. až III. triedy a miestnych cestách. Súčasná právna úprava neposkytuje ministerstvu náležité kompetencie v prípadoch, ak nežiaducimi opatreniami orgánov miestnej štátnej správy či obcí dôjde k ohrozeniu verejného záujmu na zabezpečení plynulosti a bezpečnosti cestnej premávky," uviedol rezort dopravy v dôvodovej správe.

Ministerstvo bude môcť prípade, že ním uložené opatrenia na základe vykonaného štátneho odborného dozoru nebudú plnené, uložiť pokutu do výšky 33,190 eur. Ak by udelenie pokuty neviedlo do 60 dní k náprave, rezort by mohol pokutu udeliť opakovane až do výšky trojnásobku hornej hranice pokuty, a to až do splnenia opatrenia.

Poslanci neschválili pozmeňovací návrh Dany Kleinert z opozičného Progresívneho Slovenska. Ministerstvo by podľa neho mohlo vykonávať štátny odborný dozor nad určenými cestami až vtedy, ak by si na to určený orgán neplnil svoje úlohy. V prvom rade by mala tento dozor vykonávať obec či okresný úrad v sídle kraja. Novela bude účinná od 1. augusta 2024.


Súvisiaci článok
Jednodňová diaľničná známka môže byť realitou. Rezort dopravy a poslanci ju schválili
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť