Štvrtok 04. 07. 2024 04:53:21 | Meniny má Prokop

Rovnováha v jedálničku a prínos olivového oleja. Presvedčte sa o jeho kladoch v životospráve

O zdravotných prínosoch olivového oleja sa hovorí už nejaký čas. Často sa jeho význam podceňuje, no my vás presvedčíme, že jeho figurovanie v životospráve je dôležité. Netreba to však preháňať.

Michal Szentivanyi|14. jún 2024|15:00:54

Ilustračné foto. Zdroj: freepik.com

Súvisiaci článok
Vedeli ste? Kvety lipy pomáhajú pri prechladnutí, bolesti hrdla či nespavosti
Čítajte viac >

O olivovom oleji na sociálnej sieti písal Úrad verejného zdravotníctva. „Mnohí ľudia si preto olivový olej zakomponovali do jedálnička a zvykli si pridávať ho do šalátov, k pečivu, alebo ho používať aj pri bežnom varení," popísali odborníci v statuse.

„Zahrnutie primeraného množstva olivového oleja do vašej stravy môže pomôcť znižovať riziko vzniku cukrovky 2. typu a podporiť kondíciu srdca prostredníctvom priaznivejšieho krvného tlaku, obmedzovaním zápalov a reguláciou hladín cholesterolu. Priaznivé účinky olivového oleja sú spôsobené najmä vysokým obsahom prospešných mononenasýtených mastných kyselín a polyfenolov," dovysvetlili odborníci.

Stravovanie na štýl stredomoria

Olivový olej je podľa záverov úradu neodmysliteľnou súčasťou stredomorského typu stravovania, ktorý je často vyzdvihovaný ako vzor pre výživové odporúčania. Nie je to však jediný tuk, ktorý je vhodný do kuchyne. „ Vo všeobecnosti dávajte prednosť nenasýteným tukom ako repkový olej, olivový olej, slnečnicový olej, kukuričný olej alebo sezamový olej, namiesto nasýtených tukov živočíšny tuk, kokosový olej alebo palmový olej," doplnili.

yellow-olives-oil-bottles-wooden-background_1600x1067.jpg Ilustračné foto. Zdroj: freepik.com

  • Repkový olej je univerzálny, vhodný v studenej aj teplej kuchyni, má dobrú stabilitu aj pri vyprážaní. Spomedzi olejov má jeden z najnižších obsahov nasýtených mastných kyselín, ktoré konzumujeme v nadbytku. Je zdrojom omega 3 a omega 6 mastných kyselín, ktoré znižujú cholesterol v krvi.
  • Slnečnicový olej vhodný na použitie do šalátov, má jemnú chuť, ktorou neprebije ostatné prísady pokrmov. Vzhľadom na vysoký obsah termolabilných zložiek nie je vhodný na smaženie. Výhodou je, že má vysoký obsah omega 6 mastných kyselín v kombinácii s mononenasýtenými mastnými kyselinami.
  • Sezamový olej má orieškovú príchuť a je obľúbenou súčasťou ázijských dresingov. Svetlý sezamový olej sa zvyčajne používa ako neutrálny olej na varenie, zatiaľ čo olej z praženého sezamu sa používa na dochutenie omáčok.

V stravovaní sa však odporúča nezotrvávať pri jednom variante. Dôležitá je obmena jednotlivých olejov. „Rastlinné oleje sú dôležitou súčasťou zdraviu prospešnej výživy, pretože poskytujú esenciálne mastné kyseliny. Oleje sú tiež prirodzene prítomné v orechoch, semenách, olivách či napríklad avokáde," opísali experti v statuse.

Vyššiu celkovú spotrebu oleja môžete znižovať tým, že častejšie zvolíte spôsob prípravy jedla, pri ktorej sa oleje nepoužívajú - dusenie na pare, dusenie na vývare alebo na šťave, ktorú pri varení uvoľnia jednotlivé suroviny.


Súvisiaci článok
Spoznajte syr feta: Kulinársku lahôdku, ktorá chráni vaše srdce a kosti
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť