Sobota 05. 10. 2024 04:10:34 | Meniny má Viera

9 600 dobrovoľníkov, 42 miest: Nadácia Pontis spúšťa osemnásty ročník dobrovoľníckeho maratónu

Dnes 7. júna sa rozbieha najväčšia dobrovoľnícka iniciatíva na Slovensku pod názvom Naše Mesto. Projekt, ktorý už po osemnásty raz organizuje Nadácia Pontis, tento rok privíta 9 600 dobrovoľníkov. Tí sa rozdelia do 42 lokalít po celom Slovensku, pričom v Žiline sa k tomuto úsiliu pridá viac ako 500 ľudí, zatiaľ čo v Martine, Dolnom Kubíne a Kysuckom Novom Meste bude pomáhať ďalších 100 dobrovoľníkov.

Juliana Krčulová|7. jún 2024|13:01:00

Zdroj: nasemesto.sk

Súvisiaci článok
Na konci mája žilo v meste Žilina a v jej prímestských častiach 80 163 obyvateľov
Čítajte viac >

Žilinský kraj vylepší viac ako 600 dobrovoľníkov a dobrovoľníčok

Podujatie Naše Mesto prepája spoločnosti s občianskymi organizáciami, školami či miestnymi inštitúciami. Tisícky dobrovoľníkov a dobrovoľníčok im prídu pomôcť so skrášľovaním a úpravou miest, ktoré slúžia širokej verejnosti. „Firmy na jeden deň „zapožičajú“ svojich ľudí pre prospech verejnosti. Zamestnanci a zamestnankyne nielen pomôžu dobrej veci, ale si aj aktívne oddýchnu, rozvinú vzťahy v tíme, spoznajú nové miesta a odídu s dobrým pocitom z nezištnej pomoci,“ uviedol výkonný riaditeľ Nadácie Pontis, Michal Kišša.

Do najväčšieho podujatia firemného dobrovoľníctva v strednej Európe sa podľa dostupných informácií zapája rekordný počet firiem – 203. Okrem stálych účastníkov sú však medzi nimi aj nováčikovia. „Naše Mesto je vstupná brána do firemného dobrovoľníctva, preto sme radi, že sa tento rok prihlásilo 39 firiem, ktoré to idú skúsiť prvýkrát. Nadšenci pomáhania sa zapoja do viac ako 500 užitočných aktivít od Sniny až po Stupavu,“ dodal Kišša.

VV2_3904.jpg Ilustračné foto. Zdroj: nasemesto.sk

Dobrovoľníci skrášlia Paľovu búdu aj dolnokubínske námestia

Monika Toporcerová, PR manažérka z Nadácie Pontis informovala, že v Žiline otvorí svoje brány Centrum sociálnych služieb Straník, kde sa obyvatelia aj pracovníci zariadenia spoločne so štyridsiatkou dobrovoľníkov pustia do čistenia a skrášľovania areálu. Pomocníkov v bielych dobrovoľníckych tričkách privítajú aj v komunitnom mieste na podporu začleňovania ľudí so zdravotným znevýhodnením do bežného života. „Chceme dať do poriadku komunitnú záhradu, klubové priestory a byty pre ľudí s postihnutím, aby sa nám spolu lepšie žilo, aby sme boli dobrými susedmi, aby všetci vedeli, že starať sa treba,“ povedali organizátori z Nadácie Krajina harmónie.

Pomoc mieri do viacerých škôl a aj priamo do ulíc Žiliny, kde je na programe čistenie a natieranie mobilných kvetináčov. „Univerzitné pastoračné centrum privíta tucet dobrovoľníkov a dobrovoľníčok pri skrášľovaní študentskej kaviarne Paľova búda aj zelene v jej záhrade. V Dolnom Kubíne sa dobrovoľnícke skupiny pustia do maľovania lavičiek na Hviezdoslavovom a Vojtaššákovom námestí. Zoznam všetkých aktivít v rámci podujatia Naše Mesto 2024 nájdete na tomto linku. Väčšina sa udeje dnes, niektoré sa pre zlé počasie presunuli na 14. jún,“ priblížila Toporcerová.


Súvisiaci článok
Nový cyklistický úsek je pripravený na využívanie. Tiahne sa od hraníc Žilinského kraja až po Považskú Bystricu
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť