Štvrtok 04. 07. 2024 10:48:34 | Meniny má Prokop

Máte tráviace ťažkosti alebo sa zotavujete z gastro liečby? Rebríček probiotických jedál, o ktorých ste možno ani nepočuli

Pridanie probiotík do vašej dennej strany nemôže byť nikdy na škodu. Je hneď niekoľko dôvodov, prečo by ste mali ich príjem zvýšiť, či s nimi vôbec začať. Je možné, že sa zotavujete po liečbe tráviaceho traktu a po vplyve antibiotík musíte toto vyhubené prostredie nahradiť novými, čerstvými a predovšetkým zdravými baktériami. Druhá možnosť je, že praktizujete diétu bohatú na probiotiká. V oboch prípadoch vám príde vhod rebríček desiatich jedál a nápojov, ktoré vám zaručene pomôžu v reštaurovaní črevnej mikroflóry.

Michal Szentivanyi|4. jún 2024|09:00:19

Zdroj: freepik.com

Súvisiaci článok
15 najhorších potravín, ktoré zvyšujú cholesterol. Na tieto si dávajte pozor
Čítajte viac >

Podľa portálu Healthline.com Je hneď niekoľko dôvodov, prečo obohatiť svoj jedálniček o potraviny bohaté na prírodné probiotiká:

  • zlepšiť zdravie tráviaceho traktu
  • znížiť depresiu
  • podporovať zdravie srdca
  • posilniť imunitu
  • štúdie dokonca naznačujú, že vám pomôžu s lepšie vyzerajúcou pokožkou

Poďme sa teda spoločne na tieto potraviny pozrieť:

  1. Jogurt

O jogurte ako o zdroji probiotík ste už určite počuli. Je totiž jedným z tých najlepších zdrojov týchto pozitívnych baktérií. Vyrába sa z mlieka fermentovaného probiotikami, najmä baktériami mliečneho kvasenia a bifidobaktériami. Okrem toho môže byť jogurt vhodný pre ľudí s intoleranciou laktózy. Je to preto, že baktérie premenia časť laktózy na kyselinu mliečnu, ktorá tiež dáva jogurtu kyslú chuť.

1. jogurt.jpg Zdroj: freepik.com

  1. Kefír

Kefír je ďalším výborným zdrojom probiotík. Ide o fermentovaný probiotický mliečny nápoj, ktorý sa vyrába pridaním kefírových zŕn do kravského alebo kozieho mlieka. Kefír môže okrem zvýšenia hladiny probiotík v tele zlepšiť aj zdravie vašich kostí, pomôcť pri tráviacich problémoch a chrániť pred infekciami. Kefír môže byť ďalšou dobrou voľbou pre ľudí s intoleranciou laktózy.

2. kefír.jpg Zdroj: freepik.com

  1. Kyslá kapusta

Už menej ľudí vie, že výborným zdrojom probiotík je aj najemno nastrúhaná kyslá kapusta. Je to tradičné jedlo obľúbené v mnohých krajinách, no najmä vo východnej Európe. Okrem probiotických látok je kyslá kapusta bohatá na vlákninu, ako aj vitamíny C a K. Má vysoký obsah sodíka a obsahuje železo a draslík.

3. kyslá kapusta.jpg Zdroj: freepik.com

  1. Tempeh

Prejdeme však už do exotickejšej kuchyne, o ktorej toľko vedieť nemusíte. Ak neviete, čo je to pokrm tempeh, tak ide o fermentovaný produkt zo sójových bôbov, ktorý tvorí pevnú placku. Pochádza z Indonézie a stal sa celosvetovo populárnym ako náhrada mäsa s vysokým obsahom bielkovín. Ľudia opisujú jeho chuť ako orieškovú, zemitú alebo podobnú chuti húb. Sójové bôby majú zvyčajne vysoký obsah kyseliny fytovej, rastlinnej zlúčeniny, ktorá zhoršuje vstrebávanie minerálov, ako je železo a zinok.

4. tempeh.jpg Zdroj: freepik.com

  1. Kimči

Kimči je ďalšou prílohou exotickej kuchyne. Tentokrát ide o Kóreu. Kimči je fermentovaná, pikantná príloha, ktorej hlavnou ingredienciou je zvyčajne kapusta, ale dá sa vyrobiť aj z inej zeleniny. Kimči je ochutené zmesou korenia, ako sú vločky červenej čili papričky, cesnak, zázvor, cibuľa a soľ. Obsahuje baktérie Lactobacillus kimchii a ďalšie baktérie mliečneho kvasenia, ktoré môžu prospievať zdraviu tráviaceho traktu.

5. kimči.jpg Zdroj: freepik.com

  1. Kombuča

Stále sa nachádzame v Ázii a predstavíme si Kombuču. Je to fermentovaný čierny alebo zelený čajový nápoj obľúbený v mnohých častiach sveta, najmä vo východnej Ázii. Niektoré výskumy naznačujú, že kombuča môže znížiť riziko rakoviny, cukrovky a iných chorôb. Napriek tomu, že kombuča je fermentovaná baktériami a kvasinkami, má pravdepodobne zdravotné výhody súvisiace s jej probiotickými vlastnosťami.

6. kombuča.jpg Zdroj: freepik.com

  1. Kyslé uhorky

Vrátime sa o trocha späť domov. Siedmou položkou sú totiž Slovákom dobre známe kyslé uhorky. Sú skvelým zdrojom zdravých probiotických baktérií, ktoré môžu zlepšiť zdravie tráviaceho traktu. Majú tiež nízky obsah kalórií a sú dobrým zdrojom vitamínu K, základnej živiny pre zrážanie krvi. Treba však pripomenúť, že uhorky vyrobené z octu neobsahujú živé probiotiká.

7. kyslé uhorky.jpg Zdroj: freepik.com

  1. Cmar

Málokto dnes už nepozná nápoj s pomenovaním cmar. Ide o celý rad fermentovaných mliečnych nápojov. Cmar vzniká ako vedľajší produkt pri tvorbe masla. Existujú dva hlavné druhy cmaru: tradičný a kultivovaný. Iba tradičná verzia obsahuje probiotiká. Tradičný cmar sa konzumuje hlavne v Indii, Nepále a Pakistane. Cmar má nízky obsah tuku a kalórií, ale obsahuje niekoľko základných vitamínov a minerálov, ako napríklad: vitamín B12, riboflavin, kalcium a fosfór.

8. cmar.jpg Zdroj: freepik.com

  1. Fermentované sójové bôby - Natto

Prejdeme na ďalší fermentovaný sójový produkt, ktorým je Natto. Obsahuje bakteriálny kmeň nazývaný Bacillus subtilis. Natto je základom japonských kuchýň. Ľudia ho zvyčajne miešajú s ryžou a podávajú na raňajky. Má výraznú vôňu, klzkú štruktúru a silnú chuť. Natto je bohaté na bielkoviny a vitamín K2, ktorý je dôležitý pre zdravie kostí a kardiovaskulárny systém. Japonská štúdia z roku 2020 zistila, že pravidelná konzumácia natto znižuje riziko zlomenín pri osteoporóze u žien po menopauze.

9. natto.jpg Zdroj: freepik.com

  1. Syry

Syry sú známe tým, že vznikajú fermantáciou, no automaticky to neznamená, že všetky druhy obsahujú probiotiká. Preto je dôležité hľadať na etiketách potravín slová „živé kultúry“ alebo „aktívne kultúry“. Polotvrdé syry ako čedar, mozzarella alebo gouda, ako aj tvaroh, môžu obsahovať vyššie hladiny probiotík ako iné druhy syrov, ktoré dozrievajú dlhšie. Výrobcovia syrov skúmajú nové metódy na ochranu probiotických baktérií počas procesu starnutia.

Syr je vysoko výživný a výborný zdroj bielkovín. Syry sú tiež bohaté na dôležité vitamíny a minerály, vrátane vitamínov A, B6, B12, D a K. Mávajú v sebe tiež vápnik, jód, horčík, draslík, fosfor, selén a zinok.

10. syry.jpg Zdroj: freepik.com


Súvisiaci článok
Migréna: Bolesť môže byť taká silná, že nebudete vedieť vykonávať každodenné činnosti
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť