Sobota 06. 07. 2024 23:08:36 | Meniny má Patrik, Patrícia

Migréna: Bolesť môže byť taká silná, že nebudete vedieť vykonávať každodenné činnosti

O migrénu ide vtedy, ak cítite silnú bolesť alebo mierny pocit pulzovania na jednej strane hlavy. Mnohí ľudia pri nej môžu trpieť nevoľnosťou, vracaním alebo extrémnou citlivosťou na zvuk. Občas vie byť taká silná, že zasahuje do každodenných činností.

Radka Kostánová|28. máj 2024|16:15:08

Ilustračné foto. Zdroj: Freepik.com

Súvisiaci článok
Odličujete si večer tvár? Pozor na týchto 7 chýb, škodia pleti
Čítajte viac >

Migréna: Bolesť hlavy, ktorá vás zastaví

Bolesť na jednej strane hlavy môžeme označiť za migrénu. Občas môže byť sprevádzaná aj nevoľnosťou, vracaním alebo citlivosťou na zvuk. Vtedy ľudí s migrénou rozbolí hlava ešte viac. Odborníci z portálu Mayo Clinic na webovej stránke informovali, že migrénou môžu trpieť tínedžeri, ale aj dospelí. Najväčší vplyv na spustenie migrény má hlavne stres, nedostatok spánku, hormóny, alkohol a kofeín, či niektoré druhy jedál.

Prichádzajúcu migrénu spoznáte aj vďaka týmto znakom:

  • zápcha,
  • zmena nálady,
  • tuhnutie v krku,
  • časté návštevy toalety,
  • časté zívanie aj počas dňa,
  • zvýšená chuť na jedlo/fast-food alebo vodu.

horizontal-shot-fatigue-young-euroepean-unshaven-male-keeps-hands-head-feels-exhausted-after-work-office-has-headache-wears-casual-bright-red-t-shirt-isolated-white-wall.jpg Ilustračné foto. Zdroj: Freepik.com

Počas migrény môžete cítiť bolesť na jednej strane hlavy, no v častých prípadoch aj na oboch stranách. Doslova viete cítiť bolesť, ktorá pulzuje vašou hlavou. Občas sú ľudia precitlivení na svetlo, zvuk, vôňu a dotyk. Spolu s migrénou môže prísť aj nevoľnosť alebo zvracanie.

Keď bolesť odoznie, môžete sa cítiť vyčerpane, zmätene a v extrémnom prípade vás môže migréna odstaviť od každodenných činností aj na jeden alebo dva dni.

Kedy navštíviť lekára?

Bohužiaľ, migrény sú často nediagnostikované a neliečené. Ak však máte pravidelne príznaky a symptómy migrény, ktoré sa opakujú aj viackrát počas týždňa, zaznamenajte si ich. Zároveň aj to, ako vám prešli a čo vám pomohlo. Potom si dohodnite stretnutie so svojím lekárom a on navrhne najlepšiu liečbu.

brunette-young-woman-white-t-shirt.jpg Ilustračné foto. Zdroj: Freepik.com


Súvisiaci článok
Vitamín D je dôležitý pre imunitu, ale nie je potrebné ho užívať hneď po prvých mrazoch
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť