Pondelok 01. 07. 2024 21:03:15 | Meniny má Diana

Katastrofálne následky podvodu. Nikdy neposielajte osobné údaje neznámym

Zástupcovia Facebookového profilu Hoaxy a podvody upozornili, že posielanie osobných údajov neznámym cez internet je jedna z najhorších vecí, aké môže niekto urobiť. Táto jedna nevinná vec môže mať katastrofálne následky.

Radka Kostánová|31. máj 2024|12:00:50

Ilustračné foto. Zdroj: Freepik.com

Súvisiaci článok
Pozor na falošné internetové obchody: Ministerstvo vnútra vyzýva k obozretnosti
Čítajte viac >

Nikdy neposielajte svoje osobné údaje neznámym

Určite ste sa s tým už stretli. Online podvody sa vykonávajú na každom kroku. Zástupcovia Facebookového profilu Hoaxy a podvody upozornili, že na sociálnych sieťach sa vyskytuje v týchto dňoch veľa lákavých pôžičiek, súťaží alebo ponúk práce na doma. Aby ste si prilepšili, stačí vraj len poslať sken občianskeho, vodičského, prípadne aj zdravotného preukazu. Avšak, pozor! Nikdy by ste svoje osobné údaje cez internet nemali dávať neznámym ľuďom.

„Žiadna seriózna firma alebo akákoľvek legitímna inštitúcia si spravidla nepýta osobné údaje a nerieši dôležité veci cez správy na messengeri. Mnoho ľudí, často donútených zlou finančnou situáciou, alebo pre nedostatok povedomia o bezpečnosti, padne do pasce podobným podvodníkom a bez váhania pošle svoje údaje komukoľvek bez toho, aby čo len pomysleli, že sa im to môže vypomstiť,“ pripomenuli zástupcovia profilu Hoaxy a podvody.

Môže to mať katastrofálne následky

Keď podvodníci získajú údaje online, citlivé údaje sa dajú využiť mnohými spôsobmi, napríklad vybaviť si online pôžičky, zakladať bankové účty alebo sa registrovať v rámci rôznych online služieb. Údaje môžu byť zneužité pri páchaní trestných činov a dostať obeť do nemalých problémov. Môže sa ocitnúť uprostred trestného stíhania alebo, čo je horšie, sa stane terčom nahnevaných ľudí, ktorých niekto podviedol v jej mene.

„Ak nájdete stratené doklady, zvážte, akým spôsobom ich zverejníte. Zakryte údaje ako rodné číslo, dátum narodenia či adresu a zverejnite len toľko, aby si dotyčný svoj doklad spoznal. Inak sa môže stať, že namiesto pomoci mu zverejnením osobných údajov ublížite. Preto ich najlepšie prineste na najbližšie policajné oddelenie. V prípade straty dokladov by však bolo ideálne rovno požiadať o nové,“ skonštatovali kompetentní na Facebookovom profile Hoaxy a podvody.

Skutočne si dávajte pozor! V žiadnom prípade neposielajte údaje niekomu, koho totožnosť nemáte overenú, len na základe prísľubov. Mohli by ste si vyrobiť problémy na veľmi dlhý čas.


Súvisiaci článok
Pozor na SMS podvody: Lukratívne ponuky práce môžu byť klamlivé!
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť