Sobota 05. 10. 2024 10:44:36 | Meniny má Viera

Letné brigády a pôsobiská sa otvárajú študentom. Pozrite sa, koľko ponúk na vás čaká v Žilinskom kraji

V apríli 2024 bolo na portáli Profesia.sk zverejnených viac ako 830 ponúk na dohodu pre študentov a študentky stredných a vysokých škôl, čo je v danom mesiaci najviac za posledné roky. Aktuálne je zverejnených 630 ponúk, informovala PR manažérka spoločnosti Alma Career Slovakia Ľubica Melcerová.

TASR|30. máj 2024|11:00:02

Ilustračné foto. Zdroj: freepik.com

Súvisiaci článok
Zdravé tuky by ste mali vyvažovať. Varovné výsledky štúdie, je tu značné riziko vzniku nebezpečných ochorení
Čítajte viac >

Väčšina študentov a študentiek s hľadaním letnej brigády čaká, kým zmaturujú alebo úspešne zvládnu štátnice. Aj preto býva o brigády najväčší záujem v júni. „Hľadanie tej správnej brigády si však netreba nechávať na poslednú chvíľu, koncom júna či začiatkom júla už môže byť neskoro," upozornila Melcerová. Zvyčajne býva najviac inzerátov na brigády v máji, v rokoch 2022 a 2023 ich bolo okolo 1000. K pondelku 27. mája tohto roka ich bolo publikovaných zatiaľ 760.

Najviac brigádničiek a brigádnikov hľadajú firmy na pozície v sektore obchodu, tvoria takmer tretinu aktuálne zverejnených ponúk. Viac ako pätina inzerátov je z cestovného ruchu a gastra a len o pár ponúk menej je z oblasti administratívy.

Najväčší záujem je podľa Melcerovej práve o brigády v obchodoch, kde na jednu ponuku reaguje v priemere 32 ľudí, nasledujú pomocné práce, doprava a špedícia a výroba. Najväčšia konkurencia je medzi študentmi a študentkami pri pozícii odborný predajca, na jeden inzerát prišlo v máji v priemere 71 reakcií. Vysoký záujem je aj o prácu dokladačov tovaru a predavačov.

2147656115.jpg Ilustračné foto. Zdroj: freepik.com

Záujem o prácu v obchode je vysoký napriek tomu, že v sektore sú najnižšie priemerné hodinové mzdy. Tie sa v priemere pohybujú okolo 6,50 eura na hodinu, v obchode je to len 5,80 eura. Vo výrobe, cestovnom ruchu a gastre je to o takmer euro na hodinu viac. Najvyššie mzdy, takmer osem eur za hodinu, ponúka pre brigádnikov sektor informačných technológií. Z tejto oblasti je okolo 15 % pracovných ponúk.

Takmer 40 % zo všetkých inzerátov pochádza od firiem z Bratislavského kraja, 13 % je zo Žilinského a 10 % z Košického kraja. V hlavnom meste a okolí sú aj najvyššie hodinové mzdy, priemerná je skoro sedem eur. V Banskobystrickom a Košickom kraji zarobia brigádnici v priemere šesť eur za hodinu.


Súvisiaci článok
UNIZA otvára škôlku pre deti. Ide o jedinečné prepojenie detského a študentského prostredia
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť