Sobota 05. 10. 2024 12:20:48 | Meniny má Viera

Zdravé tuky by ste mali vyvažovať. Varovné výsledky štúdie, je tu značné riziko vzniku nebezpečných ochorení

O zdravom stravovaní sa toho povedalo už veľa. U odborníkov vedie názor, že rozmanitý druh jedálnička s obsahom zdravých tukov je cestou ku kvalitnejšiemu a dlhšiemu životu. V najnovšom prípade však prišla náhla zmena v tom, ako treba vnímať konzumáciu zdravých tukov v strave a prečo by sa v jedálničku nemali vyskytovať monotematické potraviny. Nevyváženosť tukov totiž podľa novej štúdie predstavuje značné riziko nebezpečných diagnóz.

Michal Szentivanyi|28. máj 2024|13:45:15

Ilustračné foto. Zdroj: freepik.com

Súvisiaci článok
Boli ste už na hubách? Konečne začali rásť aj v okolí Žiliny a Liptova
Čítajte viac >

O nevybalansovanej strave a rizikách z nej vyplývajúce píše nová štúdia vedúceho výskumníka Yuchena Zhanga. Reč je o omega-3 a omega-6 mastných kyselinách. Kým omega-3 prospieva srdcu, krvným cievam, pľúcam a imunitnému systému, ani omega-6 mastné kyseliny netreba vynechávať.

44829.jpg Ilustračné foto. Zdroj: freepik.com

Je tu riziko rakoviny a autoimunitných porúch

„Existujú dôkazy, ktoré naznačujú, že vysoký pomer omega-6 a omega-3 tukov typický pre západnú stravu - v pomere 20:1 alebo dokonca vyšší v porovnaní s odhadovaným pomerom 1:1 počas väčšiny ľudskej evolúcie – prispieva k mnohým chronickým ochoreniam. vrátane kardiovaskulárnych chorôb, rakoviny a autoimunitných porúch,“ varoval vo svojej štúdii výskumník Zhang.

Ten vychádzal zo vzorky 85 425 účastníkov štúdie Biobank, ktorá sa zamerala na zdravotný stav viac ako pol milióna ľudí vo veku 40 až 69 rokov. Účastníkom tejto štúdie boli počas rokov 2007 až 2010 odobraté vzorky krvnej plazmy. Potom formou dotazníkov poskytli svoje zdravotné údaje, vrátane údajov o užívaní doplnkov s rybím olejom.

woman-experiencing-headache_1600x1200.jpg Ilustračné foto. Zdroj: freepik.com

Varovné výsledky

Monitorovanie účastníkov trvalo 13 rokov. Po tomto úkone autori štúdie prišli k záveru, že účastníci s najvyšším pomerom omega-6 a omega-3 mastných kyselín mali až o 26 % vyššiu pravdepodobnosť predčasného úmrtia z rôznych príčin, o 14 % vyššiu pravdepodobnosť smrti na rakovinu a o 31 % vyššiu pravdepodobnosť úmrtia na srdcovo-cievne ochorenia v porovnaní so vzorkou účastníkov, ktorí dbali na najnižší pomer týchto mastných kyselín.

Výskumníci tak vyrozumeli, že pri individuálnom posudzovaní boli vysoké hladiny omega-6 a omega-3 mastných kyselín spojené s nižším rizikom predčasnej smrti. V tomto prípade boli ochranné účinky omega-3 väčšie, čo podľa autorov štúdie pravdepodobne vysvetľuje, prečo vysoký pomer omega-6 k omega-3 bol spojený s poškodením.

Príjem rôznych potravín bohatých na vlákninu a iných potravín bohatých na živiny, ako aj primeraný a kvalitný spánok, zvládanie stresu a fyzická aktivita zohrávajú veľkú úlohu v tom, ako dlho sa budeme tešiť dobrému zdraviu počas nášho života," uzavreli autori štúdie.


Súvisiaci článok
Ľudia s ryšavými vlasmi tvoria menej ako 2 % svetovej populácie. Týchto 9 faktov vás prekvapí
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť