Piatok 26. 07. 2024 20:23:53 | Meniny má Anna, Hana, Anita

100 stavieb Žilinského kraja: Budova Múzea Čierny orol v Liptovskom Mikuláši

Objavte historický hostinec zo 17. storočia, ktorý sa premenil na kultúrne centrum s bohatou históriou ochotníckeho divadelníctva a miesto, kde odznela Mikulášska rezolúcia. Dnes múzeum víta návštevníkov s expozíciami lovu, poľovníctva, rybárstva a bylinkárstva, pričom ponúka bohatý program kultúrnych a vzdelávacích podujatí.

Juliana Krčulová|26. máj 2024|19:00:01

Zdroj: Koláž Žilina SP21/liptovskemuzeum.sk

Súvisiaci článok
100 stavieb Žilinského kraja: Drevený artikulárny kostol vo Svätom Kríži
Čítajte viac >

Múzeum Čierny Orol: Srdce liptovskej kultúry a dejín

Múzeum Čierny Orol v Liptovskom Mikuláši je dobová budova, ktorá má bohatú históriu a významnú kultúrnu hodnotu. Pôvodne slúžila ako zájazdný hostinec už v 17. storočí. O dve storočia neskôr, po roku 1850, dostala meno Čierny Orol a stala sa centrom kultúrneho života, ktorého význam presiahol hranice mesta.

Ako uviedol oficiálny web Liptovského múzea, v roku 1830 sa tu začala písať história slovenského ochotníckeho divadelníctva. „Neskôr v budove múzea sídlili viaceré spolky, vrátane kultúrneho a čitateľského spolku „Větín“. Počas prvomájovej demonštrácie v roku 1918 odznela pred jej účastníkmi, zhromaždenými na nádvorí Čierneho orla, Mikulášska rezolúcia, prvý verejný dokument, ktorým sa slovenský národ otvorene prihlásil k právu na sebaurčenie a k myšlienke česko-slovenskej vzájomnosti,“ priblížil web Liptovského múzea.

liptovsky-mikulas-muzeum-cierny-orol2.jpg Zdroj: liptovskemuzeum.sk

Dnes múzeum ponúka unikátnu expozíciu Z dejín lovu, poľovníctva a rybárstva na Liptove, ako aj expozíciu venovanú bylinkárke Elene Badovej. Okrem toho sa tu konajú rôzne kultúrne a vzdelávacie podujatia. Múzeum je aktuálne verejnosti prístupné do 30. júna v otváracích hodinách od pondelka do piatka, od 9:00 do 16:00 hodiny. Od pondelka 1. júla až do konca letných prázdnin ho môžu záujemcovia navštíviť od pondelka do piatka v čase od 9:00 do 16:00 hodiny a počas víkendov od 12:00 do 16:00 hodiny.

liptovsky-mikulas-muzeum-cierny-orol3.jpg Zdroj: liptovskemuzeum.sk


Súvisiaci článok
100 stavieb Žilinského kraja: Podhorská osada Vlkolínec
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť