Sobota 27. 07. 2024 02:10:03 | Meniny má Božena

Enviroodborníkom vyrazil dych masový odpad na Liptove. Spracovanie 142 ton šrotu však nebudú hradiť Slováci

V meste Liptovský Mikuláš vznikla nelegálna skládka odpadu, ktorý bol dovezený z Talianska. Na mieste sa nachádzalo okolo 142 ton odpadu. Likvidáciu skládky sa, našťastie, podarilo zabezpečiť.

Radka Kostánová|20. máj 2024|17:00:06

Zdroj: Facebook/Slovenská inšpekcia životného prostredia

Súvisiaci článok
Matka z Kysúc chcela pomôcť synovi darovaním obličky. Chirurg ju zbrzdil pre jej váhu, musela zhodiť až 19 kíl
Čítajte viac >

Inšpekcia životného prostredia v boji proti nezákonným prepravám odpadu uspela

Televízia JOJ na svojom webe noviny.sk upozornila na nelegálnu skládku, ktorá vznikla v Liptovskom Mikuláši. Podľa dostupných informácií skončilo na Liptove viac ako 142 ton nelegálne dovezeného odpadu z Talianska.

Slovenská inšpekcia životného prostredia na sociálnej sieti informovala, že viac ako 142 ton odpadov z plastov, textilu, kovov, vlny, papiera a lepenky, či z dreva a iných nešpecifikovaných druhov odpadu bolo nelegálne prepravených z Talianska na Slovensko ešte v roku 2021 do skladu v meste Liptovský Mikuláš.

„Inšpekcia, v súčinnosti s PPZ, NCODK, oddelenie Žilina, vykonala v predmetnej veci štátny dozor spojený s fyzickou obhliadkou v sklade v Liptovskom Mikuláši. Po dlhom a náročnom dokazovaní sa Slovenskej inšpekcii životného prostredia a Ministerstvu životného prostredia SR v spolupráci s talianskymi orgánmi a talianskym veľvyslanectvom, podarilo zabezpečiť spätné prevzatie tohto nie nebezpečného odpadu, a to prostredníctvom alternatívneho zhodnotenia,“ priblížila inšpekcia vo svojom príspevku.

Obvinenie za trestný čin

Televízia JOJ vo svojej reportáži ďalej doplnila, že dve haly plné odpadov v Liptovskom Mikuláši boli verejne známe. Keď sa na mieste objavili policajti, nikto nebol prekvapený.

Hovorca policajného prezídia Roman Hájek pre televíziu JOJ uviedol, že v prípade vyšetrovateľ Oddelenia Enviropolície v stredu 9. augusta 2023 vzniesol obvinenie jednej fyzickej a jednej právnickej osobe za trestný čin Neoprávnené nakladanie s odpadmi. Avšak, vzhľadom na prebiehajúce vyšetrovanie, ktoré je vo vzťahu k obvineným pomerne rozsiahle, nie je možné aktuálne uviesť bližšie informácie.

Slovenská inšpekcia životného prostredia dodala, že v súlade s platnými predpismi bude odpad environmentálne vhodným spôsobom zhodnotený na území Slovenskej republiky, a to na náklady talianskeho pôvodcu odpadu. Ten znáša všetky náklady spojené s nakládkou, prepravou ako aj samotným zhodnotením v autorizovanom spracovateľskom zariadení, ktoré sa aktuálne realizuje.


Súvisiaci článok
Polícia je v pohotovosti aj počas maturitného týždňa. Nechcú nič podceniť a školákov chránia osobne
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť