Nedeľa 30. 06. 2024 07:05:45 | Meniny má Melánia

Biely zázrak v pohári: Spoznajte blahodarné účinky mlieka počas jeho medzinárodného dňa

Medzinárodný deň mlieka ľudia oslavujú už od roku 1957 pod záštitou Medzinárodnej mliekarskej federácie. Mlieko a výrobky z neho predstavujú jednu z najdôležitejších a nenahraditeľných zložiek plnohodnotnej ľudskej výživy. Aj preto sa často označuje za liek.

Radka Kostánová|21. máj 2024|17:32:20

Ilustračné foto. Zdroj: Freepik.com

Súvisiaci článok
Bláznivý sviatok: Pripomíname si deň bez špinavého riadu
Čítajte viac >

Medzinárodný deň mlieka

Každoročne si 21. mája pripomíname Medzinárodný deň mlieka už od roku 1957 pod záštitou Medzinárodnej mliekarskej federácie. Tento rok pripadol sviatok mlieka na utorok, kedy by sa mala zdôrazňovať jeho dôležitosť a blahodarné účinky na zdravie.

Mlieko je prvou potravou človeka, s ktorou sa stretne po svojom narodení a sprevádza ho prakticky po celý život. Je základnou potravinou pre všetky vekové skupiny, pretože obsahuje všetky prospešné látky.

Podľa informácií z Výskumného ústavu mliekarenského, a. s. Žilina, môžeme mlieko označiť ako ochranný výživový prostriedok s najširším účinným spektrom. Jeho hlavné zložky, teda najmä bielkoviny, tuky, mliečny cukor-laktóza, prítomné esenciálne látky, vitamíny a minerálie, tvoria komplexnú vyváženú potravinu.

world-milk-day-milk-bottle-jar-wooden-table-generative-ai.jpg Ilustračné foto. Zdroj: Freepik.com

Tieto mliečne benefity by vám mali byť dobre známe. Aj preto je výhodné ho konzumovať na dennej báze:

  • je najlepším zdrojom vápnika. Ten je dôležitý hlavne pri predchádzaní osteoporóze, získavaní vitamínov A, D, skupiny B, minerálnych látok, ktoré zase prispievajú k správnej funkciu zubov a kostí,
  • z mlieka a mliečnych výrobkov teda získavame približne 56 percent svojej potreby vápnika,
  • vitamín D zároveň spevňuje kosti a chráni organizmus proti vysokému krvnému tlaku, či prechladnutiu,
  • mlieko a kyslomliečne výrobky pozitívne vplývajú na vyprázdňovanie čriev, tráviacu sústavu a tieto výrobky sú vhodné aj pre pacientov pri liečení si ochorení čriev, pečene, obličiek, pľúc i nervového systému.

Svetová zdravotná organizácia odporúča spotrebu mlieka a mliečnych výrobkov v množstve minimálne 220 kilogramov na osobu za rok. Avšak, podľa informácií Slovenského mliekarenského zväzu je skutočná priemerná spotreba Slovákov v súčasnosti podstatne nižšia, v priemere len 156 kilogramov na osobu za rok.


Súvisiaci článok
Svetový deň čokolády oslavujeme od roku 2009
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť