Štvrtok 18. 04. 2024 05:52:19 | Meniny má Valér

Svetový deň čokolády oslavujeme od roku 2009

Mliečnu, bielu, horkú, tekutú, tuhú,... no kto by nemiloval čokoládu. Má aj svoj vlastný deň, ktorý pripadá na siedmeho júla. Vznik tohto dňa sa datuje od roku 2009, kedy sa oslavoval prvýkrát. ILUSTRAČNÉ FOTO: pixabay.com

Radka Kostánová|7. júl 2022|10:52:26

Pokiaľ aj vy patríte k ľuďom, ktorí by mohli oslavovať tento deň každý deň, čítajte ďalej. Teraz je ideálny čas na to, aby ste si dopriali čokoládu absolútne bez výčitiek a tak často, ako len chcete. Veď má predsa sviatok! Pripravte si tieto dva čokoládové dezerty, ktoré vás zároveň aj schladia, ak je vonku horúco.

Čokoládová zmrzlina

Na čokoládovú zmrzlinu budete potrebovať len mlieko, cukor, kvalitnú čokoládu, kakao a smotanu na šľahanie. Začnite tým, že si 250 ml mlieka dáte variť, pridáte 100 g horkej čokolády a 1 lyžičku kakaa. Keď sa dostane do bodu varu, zmes odstavte.

Počas toho, ako zmes chladne, si vyšľahajte šľahačku s cukrom. Následne tieto dve hmoty spojte a premiestnite do uzatvárateľnej nádoby. Odložte do chladničky na 5 hodín, počas ktorých ju minimálne päťkrát premiešate, aby sa na nej nevytvorili kryštáliky. Dobrú chuť.

Lávový koláč

Na tento exkluzívny dezert budete potrebovať čokoládu, cukor, maslo, vajíčka, múku, kakao a maliny so zmrzlinou na ozdobenie. Ako prvý krok si pripravte vodný kúpeľ a roztopte 200 g čokolády spolu so 100 g cukru a 80 g masla. Keď sa zmes roztopí a vychladne, primiešajte 2 vajíčka, 2 lyžice múky a 1 lyžicu kakaa.

Následne si pripravte keramické misky, ktoré vymastíte maslom a vysypete múkou. Naplňte ich cestom a dajte piecť na 15 minút pri teplote 180 stupňov. Po dopečení koláč vyklopte na tanier a ihneď servírujte so zmrzlinou a malinami.  


Súvisiaci článok
Tipy na to, ako sa schladiť počas horúčav úplne jednoducho
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť