Streda 24. 07. 2024 16:12:04 | Meniny má Vladimír

Hygienici priniesli závery dotazníka o studniach. Ich trend rastie, no sú tu značné zdravotné riziká

Ešte v priebehu marca roka 2024 sa rozbehla veľká dotazníková iniciatíva o pitnej vode zo studní. Na severnom Slovensku prebiehal zber dát na jar. V týchto chvíľach už odborníci držia v rukách výsledky, ktoré tieto dáta načrtli. Pitná voda zo studní naberá na popularite, no odborníci jedným dychom upozorňujú, že existujú značné zdravotné riziká.

Michal Szentivanyi|17. máj 2024|10:13:41

Ilustračné foto. Zdroj: Koláž/Žilina SP21, TASR/Jana Vodnáková a freepik.com

Súvisiaci článok
Využívate doma pitnú vodu zo studne? Hygienici upriamujú pozornosť na dotazník v rámci Žilinského kraja
Čítajte viac >

Práve počas stredy 20. marca 2024 sme vás informovali o zbere dát do dotazníka o kvalite vody. Tento dotazník bol v obehu aj pri príležitosti vtedy aktuálneho Svetového dňa vody.

Zber dát formou dotazníka organizoval Ústav verejného zdravotníctva Jesseniovej lekárskej fakulty v Martine

Stručný dotazník sa zameral na jednoduché otázky o vlastnostiach pitnej vody v studniach na severnom Slovensku. Dotazníkovú štúdiu odštartoval a stál za ňou Ústav verejného zdravotníctva Jesseniovej lekárskej fakulty v Martine, ktorá je súčasťou Univerzity Komenského v Bratislave. O záveroch z vyzbieraných dát informovala vedecko-výskumná pracovníčka ústavu Miroslava Sovičová.

„Zber dát bol iniciovaný zo strany Jesseniovej lekárskej fakulty Univerzity Komenského, keďže pilotné výskumy v oblasti kvality vody z domových studní ukázali, že studne predstavujú významný zdroj zásobovania obyvateľov pitnou vodou, a to bez ohľadu na dostupnosť verejného vodovodu,“ informovala Sovičová. Cieľom dotazníkovej štúdie bolo zistiť postoje a spôsoby údržby domovej studne ich majiteľmi.

asdadas_5c30e8bc3e.jpg Ilustračné foto. Zdroj: freepik.com

„Zber dát do dotazníkového prieskumu prebiehal online formou. Dotazník bol dostupný na webových stránkach Jesseniovej lekárskej fakulty Univerzity Komenského v Martine, Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky a na webe 16 regionálnych úradov verejného zdravotníctva. Internetový odkaz na dotazník bol aktívny od 19. marca do 31. marca 2024,“ priblížila Sovičová.

Dotazník vyplnilo viac ako 250 majiteľov studní

Dotazník vyplnilo 251 majiteľov domových studní a najčastejšie ho vypĺňali respondenti z okresu Spišská Nová Ves a Čadca. „Najvyšší podiel studní, teda 37,1 % (93) tvorili domové studne vybudované pred rokom 1990. Využitie vody zo studne primárne na pitie v svojich domácnostiach deklarovalo 122 (48,6 %) majiteľov. Len 27 (32,9 %) z nich uskutočnilo sledovanie kvality v odporúčanom intervale 1-2-krát za rok,“ upozornila Sovičová.

Ľudia sa začínajú čoraz viac prikláňať k studniam ako k zdroju pitnej vody

Analýza ukázala, že záujem o spôsob využitia obsahu studne ako zdroj pitnej vody získava na popularite. Až 47,8 % majiteľov, ktorí začali používať svoje domové studne v rokoch 2020 do 2023 uviedlo, že studne využíva primárne na pitie. Dotazníkový prieskum podľa Sovičovej ukázal, že domové studne na Slovensku predstavujú pomerne významný verejno-zdravotný problém, a preto je nutné zaoberať sa touto problematikou.

„Získané údaje poskytli významný východiskový bod pre vytváranie a plánovanie preventívnych opatrení zameraných na zabezpečenie kvality studničnej vody. Touto cesto by sme chceli poďakovať za spoluprácu pri tvorbe dotazníka a konzultačnú činnosť Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky a Regionálnemu úradu verejného zdravotníctva so sídlom v Martine. Zároveň ďakujeme všetkým regionálnym úradom verejného zdravotníctva na Slovensku, ktoré sa rozhodli náš dotazník podporiť zverejnením na svojich webových stránkach,“ uzavrela Miroslava Sovičová.


Súvisiaci článok
Blíži sa Svetový deň vody. Pozrite si, kedy vám úrady bezplatne skontrolujú látky v studni
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť