Piatok 26. 07. 2024 20:40:44 | Meniny má Anna, Hana, Anita

Vo Vychylovke budú rozvoniavať kapustniaky! Príďte na váľanie mája aj vy

Kysucké múzeum pripravilo na poslednú májovú nedeľu v Múzeu kysuckej dediny program Váľanie mája. Prísť môže každý, kto má rád tradície, prírodu a kapustniaky!

Radka Kostánová|22. máj 2024|13:59:59

Zdroj: kysuckemuzeum.sk

Súvisiaci článok
Kultúrne podujatia tento týždeň: Zvolíte Noc literatúry v Žiline alebo Lúčnicu?
Čítajte viac >

Váľanie mája bolo v minulosti významnou súčasťou tradícií na dedine. V obciach to patrilo medzi spoločenské udalosti, kde bola príležitosť stretnúť sa či zabaviť. Zároveň však plnilo spoločenskú funkciu vyjadrovania vzťahu medzi mladými ľuďmi, pretože, ako sa hovorí, „Máj je lásky čas“. O podujatí vo Vychylovke informovala Miroslava Jančulová, vedúca správy Múzea kysuckej dediny.

„Váľanie mája bolo spojené predovšetkým s mladými ľuďmi. Mládenci chodili s muzikou po dedine. Obišli všetky domy a dvory, v ktorých dievkam postavili máje, aby ich v sprievode spevu a muziky ešte okolo vysokého májového kmeňa vytancovali. Za odmenu dostali výslužku, koláče i pálenku na májovú zábavu,“ priblížila Jančulová zvyky minulosti.

valanie maja.jpg Zdroj: kysuckemuzeum.sk

V múzeu kysuckej dediny si návštevníci spolu s organizátormi v nedeľu 26. mája pripomenú, ako sa kedysi na dedinách váľali máje. Zástupcovia múzea nezabudli ani na výslužku pre mládencov, pretože sa počas dňa budú piecť tradičné kysucké kapustniaky.

Turisti a rodiny s deťmi môžu počas dňa navštíviť aj výstavu zo zbierok Kysuckého múzea – Ornament, výstavu Vlaky s vôňou dreva, ktoré sa nachádzajú v Multifunkčnom objekte.


Súvisiaci článok
Inšpiráciou pre mladé ženy: Martina Bolibruchová hľadá podporu pre svoju kampaň
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť