Piatok 05. 07. 2024 09:57:17 | Meniny má Cyril, Metod

S alergiou na mačky sa veci majú trochu inak. Odborníci pomenovali príčinu a plemená, ktoré stoja za úvahu

Mačací spoločníci sú s ľudstvom už odjakživa. Ich sekundárny efekt sa ale s poslednými rokmi spomína čoraz častejšie. Je to samozrejme alergia. Jej príčina je však trochu odlišná a podľa odborníka nesúvisí priamo so srsťou obľúbeného domáceho zvieratka.

Michal Szentivanyi|1. máj 2024|10:45:16

Ilustračné foto. Zdroj: freepik.com

Súvisiaci článok
Striehnite na peľový kalendár. Koncom apríla vás môže nepríjemne prekvapiť tento zoznam alergénov
Čítajte viac >

Adoptovanie či kúpa nového chlpáčika do domácnosti je vždy príjemná záležitosť. Táto sa však môže o niekoľko týždňov, či nebodaj dní zmeniť na pohromu. Alergici o tom určite vedia svoje. O alergii na mačky prehovorili aj Alergológovia a imunológovia Slovenska na sociálnej sieti. Tí upozorňujú, že alergia sa často mylne pripisuje srsti mačky, čo však nie je úplne pravda. „Vedeli ste, že alergia na samotnú mačku v skutočnosti neexistuje? Hlavným alergénom je proteín nazývaný Fel d1. Alergie spojené s mačkami sú primárne spúšťané bielkovinami nachádzajúcimi sa v ich odlúpených kožných bunkách, moči, pote a slinách, a nie v chlpoch, ako sa niekedy nesprávne hovorí," píšu odborníci.

Aj úplne hypoalergénna mačka je podľa nich len mýtus, a rovnako aj vplyv alergénov sa z človeka na človeka líši. Ak však aj napriek rizikám zvažujete kúpu či adopciu mačky, tieto plemená produkujú menej alergénov:

  • Sphynx: *Je známa tým, že nemá srsť. Stále však produkuje kožný maz a proteíny, ktoré môžu vyvolať alergie.
  • Ruská modrá: Predpokladá sa, že toto plemeno produkuje menej alergénov a niektorí jedinci s alergiami na mačky môžu znášať ruské modré lepšie ako iné plemená.
  • Balinézska: Aj keď má srsť, aj toto plemeno sa považuje za hypoalergénne, pretože produkuje menej Fel d1 proteínu.

1.jpg Ilustračné foto. Zdroj: freepik.com

Je lepšie skúsiť najskôr stráviť so zvieraťom pár hodín na skúšku

Alergológovia na sociálnej sieti ponúkajú aj ďalšiu radu ešte predtým, ako sa pustíte do adopcie či kúpy zvieraťa. S mačkou by ste mali skúsiť stráviť nejaký čas v rámci skúšky. „Vaše telo si tak bude môcť otestovať reakciu naň. V prípade, že sa chcete o alergii na mačky poradiť s odborníkom, neváhajte svoje obavy konzultovať s alergológom. Na druhej strane patrí alergia na mačky medzi ťažšie formy alergie, a to aj kvôli samotnému charakteru mačacích alergénov," upozorňujú odborníci.

2_1600x1067.jpg Ilustračné foto. Zdroj: freepik.com

Alergénov sa zbavujete postupne aj niekoľko rokov

Alergici si však nevydýchnu ani po tom, ako dôjde k bezprostrednému odstráneniu mačky z domácnosti. Samotných alergénov sa totiž podľa alergológov nezbavíte aj niekoľko rokov. Úlohu tu zohráva aj oblečenie osôb okolo daného alergika. „Jediným spôsobom, ako sa z alergie na mačky vyliečiť je alergénová imunoterapia. Tá v prípade mačacích alergénov je len vo forme podkožných injekcií, ktoré sa pravidelné podávajú minimálne tri roky. Ak ste alergický na mačku, opýtajte sa na túto možnosť vášho alergológa," pridávajú radu na záver.


Súvisiaci článok
Viete, čo je to alergia na ľudí? Odborníci odporúčajú niekoľko rád, upozorňujú však aj na poruchy imunity
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť