Pondelok 20. 05. 2024 23:24:41 | Meniny má Bernard

Staromestské slávnosti v Žiline v novom šate. Mladé kapely dostanú jedinečnú príležitosť zažiariť (VIDEO)

Mesiac máj sa nezadržateľne blíži a s ním aj tradičné Staromestské slávnosti v meste Žilina. Tie sa už, ako obvykle, budú konať na Mariánskom námestí a Námestí Andreja Hlinku. No sú tu aj zásadné novinky. Príležitosť zažiariť totiž dostávajú talenty, ktoré využili možnosť sa prihlásiť do takzvaného Open call pódia. Práve pre nich sa otvára jedinečná možnosť odpropagovať svoju tvorbu.

Michal Szentivanyi|30. apríl 2024|08:00:32

Zdroj: Koláž/Žilina SP21, zilina.sk a zilina.sp21.sk

Súvisiaci článok
Najväčšie celoslovenské ovčiarske slávnosti napíšu už svoje pätnáste pokračovanie
Čítajte viac >

Staromestské slávnosti sú nepochybne najobľúbenejším kultúrnym podujatím Žilinčanov a mesto na toto rozsiahle podujatie pozýva na svojom webe. Práve 28. ročník bude výnimočný, a to svojím programom. Občania si tak opäť raz vychutnajú skvelú hudbu, výbornú atmosféru a jedinečnú zábavu. V roku 2024 to bude navyše obohatené o bonus v podobe Open call pódia, kde dostanú príležitosť vychádzajúce umelecké hviezdy. Kapely navyše nestratia svoj priestor ani po oficiálnom konci programu na námestiach, pretože ich očakávajú poslucháči na takzvaných Afterparties. Staromestské slávnosti štartujú vo štvrtok 23. mája a zavŕšia sa v sobotu 25. mája.

sms_2024_A4_pod-724x1024.jpg Zdroj: zilina.sk

Častí návštevníci však neprídu ani o veľké mená slovenskej hudobnej scény, pretože ich svojimi tónmi oblažia skupiny ako Vidiek, Para, Gladiator, The Backwards či Puding Pani Elvisovej.

Radnica vidí potenciál v nových projektoch, ktoré dostávajú vytúženú šancu na pódiu Open call

V rámci organizácie Staromestských slávností nám na niekoľko otázok odpovedala aj referentka z odboru kultúry mesta Žilina Lucia Šimo. „Máme v programe niekoľko noviniek. Niektorí už možno zaregistrovali, že tento rok to nebude z hľadiska účasti o hudobných „stáliciach". V roku 2024 sme to zobrali trocha inak aj z dôvodu, že sme chceli dať priestor iným kapelám," prezradila Lucia Šimo, ktorá však jedným dychom prisľúbila, že klasickí účastníci slávností ako skupiny Aya či Arzén sa dobudúcna ešte určite vrátia.

Príležitosť pre štyri mladé zoskupenia

„Urobili sme Open call pódium. Ešte vo februári sme vydali výzvu, aby sa mladí umelci prihlásili s možnosťou voľne propagovať svoju tvorbu na tomto pódiu. Prihlásilo sa vyše 50 kapiel, z čoho sme boli príjemne prekvapení. Mali sme na to iba nejaké štyri časové sloty na hlavnom pódiu. Odborná porota potom vybrala 4 kapely na tieto časové sloty," povedala Šimo s tým, že ide o zoskupenia The Backstep, Vintage Boyz, Folklórny súbor Stavbár a Wasted Strings.

Screen Shot 04-29-24 at 04.35 PM.JPG Zdroj: zilina.sp21.sk

Koncom hlavného programu sa nič nekončí

To však stále nie je všetko, pretože radnica má na tento rok prichystanú novinku v podobe „Afterparties", kde sa opäť budú môcť predviesť kapely, ktoré vzišli z výberu odbornej poroty. „Je to nový koncept pre ľudí, ktorí sa ešte chcú zabávať dlhšie, a to aj po konci hlavného programu na námestiach. Títo ľudia budú mať počas troch dní na výber. Počas jednotlivých večerov dostanú po hlavnom programe príležitosť ísť sa kultúrne vyžiť do troch známych kultúrnych centier v Žiline, a to do KC Hoffmann, do Novej Synagógy alebo do Smeru 77. Môžu si tam pozrieť ďalšie kapely, ktoré boli prihlásené do Open call a dostali príležitosť," uzavrela kultúrna referentka mesta Lucia Šimo. Pôjde o umelcov Space Cats, DJ Baron, kapely Freya, Knut Knotgursen a The Perfect Igloo

Program Afterparties si môžete pozrieť na stránke Staromestských slávností.


Súvisiaci článok
Staromestské slávnosti v Žiline budú plné noviniek. Na svoje si prídu všetky vekové kategórie
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť