Sobota 14. 09. 2024 21:26:50 | Meniny má Ľudomil

Kam za kultúrou tento týždeň? V Martine vystúpi ABBA, v Čadci uvidia Milenca!

Ďalší prelomový týždeň máme pred sebou. Po zamilovanom februári môžeme privítať marec, ktorý by nás mal motivovať v tom, aby sme začali čítať viac kníh. Nie nadarmo začína týmto dňom Týždeň slovenských knižníc. ILUSTRAČNÉ FOTO: pixabay.com

Michal Filek|28. február 2022|08:47:19

Podujatie pre deti: Storytime, 28. 2. 2022 o 10:00 hod. v Krajskej knižnici v Žiline

Krajská knižnica si na pondelok pripravila akciu pre najmenšie deti. Na túto akciu môžu prísť deti vo veku od 2 do 5 rokov s doprovodom rodičov. Budú mať možnosť čítať básne a piesne v anglickom jazyku. Vďaka tomu sa im rozšíri slovná zásoba, naučia sa nové slová z cudzieho jazyka a bude sa im rozvíjať reč. Vstup je povolený len osobám v režime OP a do naplnenia 50 % kapacity priestorov.

Storytime Zdroj  krajskakniznicazilina.sk  _ (002).jpeg FOTO: Krajská knižnica v Žiline

Podujatie: Týždeň slovenských knižníc s UNIZOU, 28. 2. - 4. 3. 2022 v Žilinskej univerzite v Žiline

V pondelok sa začína aj 23. ročník celoslovenskej akcie s názvom Týždeň slovenských knižníc. Tento rok si zaujímavý program pripravila Univerzitná knižnica Žilinskej univerzity v Žiline. Počas týždňa sa môžete tešiť na prednášky o životnom prostredí, odborné prednášky o vede a výskume, taktiež budú prebiehať rôzne súťaže na sociálnych sieťach, budete mať možnosť podporiť zbierku kníh, prísť na literárnu EKO výstavu kníh a časopisov a zasúťažiť si v literárnom kvíze.

Týždeň slovenských knižníc v Žiline Zdroj  ukzu.uniza.sk  _.png FOTO: Žilinská univerzita v Žiline

Podujatie: Týždeň slovenských knižníc v Liptovskej knižnici GFB, 28. 2. - 4. 3. 2022 od 9:00 hod. do 18:00 hod. v Liptovskej knižnici

Ani mesto Liptovský Mikuláš nezaostáva s programom pre výnimočný týždeň slovenských knižníc. V knižnici G. F. Belopotockého sa môžete tešiť na úvod do fungovania Zeme, prednášku o triedení odpadu, čítanie v knižnici, taktiež sa uskutoční výstava nominovaných kníh, zber súťažných príspevkov, antikvariátny predaj kníh a počas celého týždňa budete mať možnosť zaregistrovať sa do knižnice úplne zadarmo.

274648898_3043373122595986_8762003087035726839_n.jpg FOTO: Facebook / Liptovská knižnica G.F. Belopotockého v Liptovskom Mikuláši

Čítaj a zaži: Chimamanda Ngozi Adichie, 1. 3. 2022 o 16:30 hod. v Krajskej knižnici v Žiline

Marec v Žiline otvorí stretnutie projektu Čítaj a zaži. V knižnici budú čítať herečky z Mestského divadla Žilina - Ada Juhásová a Natália Fašánková z feministickej knihy od spisovateľky Chimamandy Ngozi Adichie. Čítanie je venované novej premiére divadelného predstavenia Kaderníčky, ktorá sa uskutoční o pár dní neskôr.

Čítaj a zaži Zdroj  krajskakniznicazilina.sk  _ (002).png FOTO: Krajská knižnica v Žiline

Výstava: Otvorene stálej expozície Pôvod maľby, 1. 3. 2022 o 16:30 hod. v Liptovskej galérii P. M. Bohúňa v Liptovskom Mikuláši

Mesto Liptovský Mikuláš vás od utorka pozýva na otvorenie stálej expozície Pôvod maľby - maľby, ikony a skulptúry 15. - 19. storočia. Táto výstava vám dá možnosť hlbšie porozumieť dielam sochárskej tvorby, no tiež budete môcť nahliadnuť do sveta chronologických počiatkov maliarskej a ikonopiseckej tvorby. Vstupné na výstavu je bezplatné.

Liptovská galéria PM Bohúňa pôvod maľby.jpg FOTO: Liptovská galéria P. M. Bohúňa

Vystáva: Vernisáž výstavy Radostná správa, 1. 3. 2022 o 16:30 hod. v Liptovskej galérii P. M. Bohúňa v Liptovskom Mikuláši

Prvého marca sa v liptovskej galérii taktiež uskutoční vernisáž výstavy Radostná správa, ktorá prináša odkaz na dielo Milana Lasicu a Júliusa Satinského. Tento komiksový príbeh hovorí o zrodení najkomickejšej dvojice Lasica + Satinský. Komiks bol vydaný v roku 2021. Vznikol z pera dramaturga a spisovateľa Petra Gärtnera a dotvorený je ilustráciami od Juraja Baloghu. Vstupné je dobrovoľné.

Radostná správa Zdroj  mikulas.sk  _.jpg FOTO: Liptovská galéria P. M. Bohúňa

Premietanie: Film Mucha v kufri, 1. 3. 2022 o 17:00 hod. a 20:00 hod. v Stanici Žilina - Záriečie

Na komediálnu nôtu vás naladí aj Stanica Žilina - Záriečie svojím premietaním. V utorok si môžete vychutnať francúzsky film Mucha v kufri, ktorý rozpráva príbeh o dvoch kamarátoch, ktorý nájdu enormne veľkú muchu v kufri auta. Rozhodnú sa ju vytrénovať, aby s ňou mohli chodiť po svete a zarobiť vďaka nej peniaze. Podarí sa im to? To sa dozviete, ak prídete na premietanie. Uskutoční sa v režime OP a vstupné na osobu je 5,00 €. Študenti a seniori si môžu uplatniť 2,00 € zľavu.

274639097_4975371842521111_957341317960268143_n.jpg FOTO: Facebook / Stanica Žilina-Záriečie

Beseda: Iné priestory s vydavateľstvom Absynt, 2. 3. 2022 o 16:30 hod. v Slovenskej národnej knižnici v Martine

V stredu sa v martinskej knižnici uskutoční zaujímavé rozprávanie. Prednáška bude o nových pohľadoch na svet reportážnej fotografie a literatúry so spoluzakladateľom vydavateľstva Absynt. Celá akcia bude trvať približne hodinu a pol.

Iné priestory s vydavateľstvom Absynt Zdroj  facebook.com (Turčianske kultúrne stredisko)  _.jpg FOTO: Turčianske kultúrne stredisko

Workshop: Tréning pamäti zameraný na ekológiu, 2. 3. 2022 o 16:00 hod. v Krajskej knižnici v Žiline

Viete ako správne triediť odpad? Ak sa v tom stále ešte strácate, tento Workshop je pre vás ako stvorený. V krajskej knižnici v Žiline si budete môcť v stredu precvičiť svoju pamäť v tejto oblasti. Podujatie je určené skôr pre starších ľudí, no na vekovej hranici až tak nezáleží, pokiaľ chcete prísť a dobre sa zabaviť, môžete.

Tréning pamäti Zdroj  krajskakniznicazilina.sk  _ (002).jpeg FOTO: Krajská knižnica v Žiline

Prednáška: Zacestuj si s nami ekologicky, 2. 3. 2022 o 17:00 hod. v Krajskej knižnici v Žiline

V dnešných dobách je in rozmýšľať ekologicky. Cestovanie nám ponúka možnosti rozširovania obzorov, no príliš veľa cestovania moc ekologické nie je. Táto prednáška, ktorá sa uskutoční v stredu v rámci programu Týždeň slovenských knižníc, vám ukáže, ako môžete cestovať a zároveň chrániť naše životné prostredie.

Zacestujte si s nami ekologicky Zdroj  krajskakniznicazilina.sk  _ (002).jpeg FOTO: Krajská knižnica v Žiline

Premietanie: Film Dohoda, 2. 3. 2022 o 18:00 hod. v Rosenfeldovom paláci v Žiline

Dánsky dramaticko-životopisný film vám ukáže pravdu medzi intenzívnym priateľstvom Karen Blixen, ktorá je spisovateľkou v rokoch, a Thorkildom Bjørnvigom, ktorý je mladým básnikom. Keďže je Karen staršia, sľúbi svojmu priateľovi, že ho preslávi, pretože presne o to mu ide. Bohužiaľ, s podmienkou, že sa jej musí úplne podriadiť - a to aj za cenu toho, že všetko stratí. Vstupné pre dospelú osobu je 3,00 € a pre študentov 2,00 €. Deti do 18 rokov a seniori majú vstup zadarmo.

Film - Dohoda Zdroj  rosenfeldovpalac.sk  _ (002).jpg FOTO: Rosenfeldov palác

Šport: Kondičné cvičenie, 2. 3. 2022 o 18:30 hod. v Dome kultúry v Čadci (Estrádna sála)

Ako už určite viete, aj tento týždeň sa môžete zúčastniť kondičného cvičenia v Čadci. Pohyb je pre ľudské telo potrebný. Toto kondičné cvičenie má názov Body work a je zamerané na tvarovanie a formovanie postavy. Priaznivo ovplyvňuje kondíciu, držanie tela a budovanie svalov. Cvičenie je vhodné pre všetky vekové kategórie.

Koncert: Hudba Sphér a Rodion Sun Lion (Ukrajina), 2. 3. 2022 o 19:00 hod. v Novej synagóge v Žiline

Nová synagóga v Žiline vás pozýva na hudobné vystúpenie ukrajinského basgitaristu Rodiona Sun Lionavu. Môžete si prísť vychutnať jemné a melodické tóny alebo sa dokonca zapojiť do tvorby. Stačí, aby ste si v hlave predstavili svoje najkrajšie spomienky, obrazy, emócie a neskôr pre vás Rodion vytvorí hudobnú kompozíciu priamo na mieste. No nie je to úžasné? Nenechajte si tento zážitok ujsť. Podujatie prebehne v režime OP a vstupné pre jednu osobu je 5,00 €. Po koncerte sa môžete tešiť aj na improvizovaný jazzovo a art-rockovo ladený koncert, ktorý sa uskutoční v bare Novej synagógy a je naň voľný vstup.

274616073_4883249458423844_5584241871539980762_n.jpg FOTO: Nová synagóga Žilina

Divadlo: Neznášam Ťa!, 2. 3. 2022 o 19:00 hod. v Mestskom divadle v Žiline

Tento týždeň sa v mestskom divadle v Žiline bude hrať predstavenie Neznášam Ťa, ktoré je o štyroch pároch a silvestrovskom večeri. Táto situačná komédia vás rozhodne rozveselí a z divadla budete odchádzať s úsmevom na perách. Mnohí sa v nej dokonca nájdu, ale musíte prísť a pozrieť si ju, aby ste vedeli v čom. Vstupné pre jednu osobu je 10,00 €.

Neznášam ťa! Zdroj  divadlozilina.eu  _.png FOTO: Facebook / Mestské divadlo Žilina

Prednáška: Príbeh nášho múzea - Po boku Baróna Trencka, 2. 3. 2022 o 16:00 hod. v Liptovskom múzeu v Liptovskom Mikuláši

Kultúrne sa vyžiť môžete prísť aj na prednášku z cyklu Príbeh nášho múzea, v ktorom sa tentokrát dozviete niečo viac o stoličnej zástave z roku 1742, dobe a možných okolnostiach jej vzniku. Vstupné pre jednu osobu je 1,50 €.

Príbeh nášho múzea Zdroj  liptovskemuzeum.sk  _.png FOTO: Facebook / Liptovské múzeum

Diskusia: Genius Loci - Židovská náboženská obec, 3. 3. 2022 o 17:00 hod. v Rosenfeldovom paláci v Žiline

V moderovanej diskusii môžete tentokrát privítať hostí Pavla Frankla a Jána Hanáka. Pavel je predsedom Židovskej náboženskej obce v Žiline a Ján napísal knihu Na tenkom ľade, ktorá rozpráva príbeh o jeho živote, o druhej svetovej vojne, o koncentračných táboroch na Slovensku, no aj o veselších zážitkoch. Budete mať tak možnosť nahliadnuť do histórie, pripomeniete si založenie Židovskej náboženskej obce a aký bol život týchto židovských rodín. Po skončení rozhovorov si môžete pozrieť aj Pamätnú izbu Vrbu a Wetzlera, v ktorej prebehne aj malá prehliadka. Vstup je pre všetkých zadarmo, avšak kapacita návštevníkov je obmedzená. Zarezervujte si svoje miesto online.

genius loci.jpg FOTO: Facebook / Rosenfeldov palác

Podujatie: Čas na priestor, 3. 3. 2022 o 16:00 hod. v Liptovskej knižnici GFB v Liptovskom Mikuláši

Na tejto akcii budete mať možnosť vidieť slávnostné uvedenie novej knihy Stanislava Kavaľského do „života“. Je básnik a zároveň aj cestovateľ. Anotácia knihy vás môže podnietiť k nákupu. Stanislav v nej opisuje svoje pocity: „Cestovanie je pre mňa zmena vzduchu, zmena jedla, zmena hygieny, akoby som sa na istý čas, keď vyrazím na cestu, stal trochu iným človekom, akým som doma, obklopený optimálnymi životnými podmienkami.“

274476093_3043333732599925_7160051037761955568_n.jpg FOTO: Facebook / Liptovská knižnica G. F. Belopotockého v Liptovskom Mikuláši

Predstavenie: Malý princ pristáva vo Sphére, 3. 3. a 4. 3. 2022 o 17:30 hod. v Novej synagóge v Žiline

Tanečné predstavenie vo vás rozhýbe všetky kosti. Toto predstavenie, ktoré budete mať možnosť vidieť, realizuje Tanečné divadlo Alternatív o.z. v spolupráci s Novou synagógou. Môžete sa tešiť na naozaj hravé kúsky, ktoré sú na jednej strane experimentom, no na druhej strane v jednotlivých pohyboch viete nájsť príbeh Malého princa (preto ten názov). Vstupné pre jednu osobu je 5,00 €.

Malý princ pristáva vo Sphére Zdroj  novasynagoga.sk  _.jpg FOTO: Nová synagóga Žilina

Akcia: To som niekde čítal, 3. 3. 2022 o 16:00 hod. v Krajskej knižnici v Žiline

Počas Týždňa slovenských knižníc si môžete prísť do tej krajskej aj zasúťažiť. Pokiaľ máte viac než 15 rokov a myslíte si, že sa vyznáte v knihách, filmoch, dejinách, hudbe alebo v ochrane životného prostredia, určite máte šancu na výhru. Vedomostný kvíz si môžu prísť zahrať všetci, ktorí budú patriť do nejakého tímu zostaveného z 2-5 hráčov.

To som niekde čítal Zdroj  krajskakniznicazilina.sk  _ (002).jpeg FOTO: Krajská knižnica v Žilina

Divadlo: Bezzubatá, 3. 3. 2022 o 19:00 hod. v Mestskom Divadle v Žiline

Vo štvrtok sa môžete tešiť aj na divadelnú kultúru. Mestské divadlo si pre vás pripravilo inscenáciu Bezzubatá, ktorá rozpráva príbeh o mladej žene, ktorá sa ráno prebudí bez horných rezákov. Nepamätá si skoro nič a to bola predtým žena s tým najkrajším úsmevom. Predstavenie kladie otázky, no zároveň hľadá odpovede na životné problémy. Vstupné pre jednu osobu je 10,00 €.

Bezzubatá Zdroj  divadlozilina.eu  _.png FOTO: Facebook / Mestské divadlo Žilina

Koncerty: ABBA Slovakia Tour 4. 3. 2022 o 18:00 hod. v Dome odborov Strojár v Martine a 5. 3. 2022 o 18:00 hod. V Dome odborov v Žiline

Tie najväčšie legendárne hity skupiny ABBA si budete môcť vypočuť už tento týždeň v dvoch mestách žilinského kraja. V piatok sa môžete vyblázniť na koncerte v Martine, no a ak z Martina nie ste, môžete prísť v sobotu do Žiliny. Samozrejme, vstupenky by ste mali mať kúpené vopred. Koncert bude trvať približne 2 hodiny a zaznejú známe piesne ako napríklad Money Money Money, The Winner Takes It All, I have Dream, Dancing Queen, Mamma Mia a ďalšie. Vstupné na osobu je 17,00 €.

orig_ABBA_SLOVAKIA_TOUR_2021.jpg FOTO: domodborov.sk

Divadlo: Predstavenie O.Y.E.P., 5. 3. 2022 o 19:00 hod. v Kúpeľnom hoteli Choč v Lúčkach

V sobotu sa môžete tešiť na romantické vydanie divadelnej komédie o dvoch manželských pároch. Či už s partnerom alebo bez, neváhajte a príďte. Predstavenie hľadá odpovede na rôzne situácie zo života, odpovedá na otázku, či sa oplatí hovoriť v manželstve pravdu zakaždým a svojským humorom vám odhalí nástrahy manželského života.

oyep komédia RosArt Divadelné štúdiu.jpg FOTO: Facebook / RosArt divadelné štúdio

Divadlo: Milenec, 6. 3. 2022 o 18:00 hod. v Dome kultúry v Čadci (Divadelná sála)

Mesto Čadca vás srdečne pozýva na divadelné predstavenie Milenec. V tejto komédii budete mať možnosť vidieť herca Martina Mňahončáka a taktiež herečky Karin Haydu, Mirku Gális Partlovú a Dominiku Žiaranovú. Dej inscenácie je o usadenom majiteľovi reštaurácie, ktorý už nedokáže odolávať ženskému pokušeniu aj keď je 22 rokov v manželstve. Zapletie sa so ženami a vy sa tak môžete tešiť na mnoho pikantných aj komických situácii. Predstavenie je nevhodné do 15 rokov. Vstupné pre jednu osobu je 17,00 €.

Predstavenie Milenec Zdroj  ticketportal.sk   _ (002).jpg FOTO: Facebook / Dom kultúry v Čadci


Súvisiaci článok
Tvorivého stretnutia s mladou ilustrátorkou sa môžete zúčastniť v ružomberskej knižnici
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť