Sobota 04. 05. 2024 04:43:58 | Meniny má Florián

Skúsenosti s fajčením či alkoholom má viac než polovica žiakov. V Čadci bude šíriť osvetu Protidrogový vlak

Mesto Čadca v spolupráci s mestskou políciou pripravujú podujatie o prevencii užívania drog s názvom Protidrogový vlak. Cieľom je zvýšiť povedomie mladých ľudí o rizikách spojených s návykovými látkami. Projekt sa zameriava na interaktívne zážitky, ktoré zahŕňajú všetky ľudské zmysly a poskytujú mládeži bezpečné prostredie na skúmanie rizikových situácií.

Daniel Jurčík|21. apríl 2024|15:00:41

Zdroj: Facebook/Mesto Čadca

Súvisiaci článok
Vyššia bezpečnosť pohybu detí nielen v okolí škôl. V Žiline sa uskutoční edukatívne podujatie
Čítajte viac >

Ako uviedli zástupcovia mesta, Protidrogový vlak ponúka interaktívny zážitok, ktorý ovplyvní všetky ľudské zmysly. Hlavnou cieľovou skupinou je mládež vo veku od 12 do 17 rokov. Tá môže bezpečne navštíviť simulované kritické miesta a zažiť situácie, s ktorými sa užívatelia drog niekedy stretávajú. Žiaci tak zavítajú napríklad do kulís baru, väzenia či prostredia autonehody. Požadovaným výsledkom je, aby mladí ľudia vystúpili z vlaku s presvedčením, že návykové látky môžu nezvratne poškodiť ich životy.

Protidrogový vlak je len začiatok komplexnej prevencie mládeže v meste. Po odchode vlaku práca pokračuje nadväzným programom s názvom To je zákon, kámoš!, ktorý sa realizuje priamo na školách. Zameriava sa na legislatívne aspekty užívania drog a ich distribúcie. Zúčastnení policajti počas programu interaktívnym spôsobom vysvetlia právne situácie v rámci pútavého autentického príbehu.

Mladí majú skúsenosť s omamnými látkami

Projekt sa vyznačuje aj cennými dotazníkmi a analýzou údajov. V relatívne krátkom čase je možné od veľkého počtu účastníkov získať aktuálne dáta. Návštevníci vypĺňajú anonymný dotazník, ktorý obsahuje otázky týkajúce sa ich voľného času, skúseností s drogami a právneho povedomia.

Z posledných dostupných údajov vyplýva, že deti začínajú experimentovať s tabakovými výrobkami okolo 12. a 13. roku života. V roku 2022 malo skúsenosť s fajčením celkom 39 % žiakov. Prvé užitie alkoholu sa objavuje približne v 13 rokoch, pričom ju má za sebou až 56 % žiakov. Skúsenosti s marihuanou priznali 3 % respondentov. Tieto údaje sú dôležitou súčasťou hodnotenia efektívnosti protidrogových programov.

Protidrogový vlak príde do mesta Čadca v pondelok 29. apríla. Od 8:00 hodiny do 14:30 hodiny bude vyhradený len pre základné školy. Od 15:30 hodiny sa môžu na prehliadku objednať aj občania mesta so svojimi deťmi.

5448548499.jpg Zdroj: mestocadca.sk


Súvisiaci článok
Nezmeškajte inovatívny SWAP u saleziánov: Tentokrát však nenoste žiadne oblečenie
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť