Štvrtok 16. 05. 2024 09:14:48 | Meniny má Svetozár

Veda a technika zábavnou formou: Na Žilinskej univerzite v Žiline otvoria výnimočné zážitkové centrum

V priestoroch Žilinskej univerzity v Žiline otvoria nové zážitkové centrum Motio. Zamerané bude na vzbudenie záujmu mládeže o vedu, techniku a vedecké princípy vo svete. Centrum úspešne vybudovali za podpory Nadácie Kia Slovakia.

Daniel Jurčík|13. apríl 2024|08:00:34

Zdroj: Žilinská univerzita v Žiline

Súvisiaci článok
Fanúšikovia vlakov žasnú. Žilinská univerzita v Žiline pripravuje unikátne predstavenie moderného laboratória
Čítajte viac >

Podrobnosti o plánovanej udalosti uverejnila Žilinská univerzita v Žiline na svojej webovej stránke. Stredisko obsahuje 38 interaktívnych exponátov, digitálnu techniku a aplikácie na tému pohyb, pohon a robot. Nájdete v nej aj interaktívnu triedu a obľúbenú virtuálnu realitu.

Spolupráca sa vyplatila

Centrum Motio vzniklo na základe memoranda o spolupráci medzi Žilinskou univerzitou v ŽIline a Nadáciou Kia Slovakia z apríla roku 2023. Projekt sa teda podarilo zrealizovať do jedného roka od uzavretia dohody.

„Žilinská univerzita v Žiline vníma potrebu popularizácie vedy a techniky v spoločnosti ako významnú úlohu už dlhodobo, zároveň aj ako jedno z poslaní univerzity. Sme radi, že vďaka spolupráci s Nadáciou Kia Slovakia sa nám darí toto poslanie napĺňať. Zážitkové centrum vedy a techniky - Motio je jedinečné svojím tematickým zameraním na pohyb a dopravu, ako aj umiestnením v priestoroch univerzity,“ uviedol Jozef Ristvej, prorektor Žilinskej univerzity v Žiline.

Otvoria ho pre všetkých

Slávnostné otvorenie centra Motio sa uskutoční vo štvrtok 18. apríla. Od mája ho začnú navštevovať žiaci základných a stredných škôl a po letných prázdninách budú priestory počas sobôt dostupné pre dospelých s deťmi aj bez nich. V centre bude taktiež možné zúčastniť sa workshopov či diskusií s vedcami.

11042024_TS-motio-1a.jpg Zdroj: Žilinská univerzita v Žiline

11042024_TS-motio-4a.jpg Zdroj: Žilinská univerzita v Žiline

11042024_TS-motio-5a.jpg Zdroj: Žilinská univerzita v Žiline


Súvisiaci článok
Vysnívaná oddychová zóna pre študentov: UNIZA sa môže pochváliť ďalším úspechom
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť