Utorok 21. 05. 2024 05:12:30 | Meniny má Zina

Fanúšikovia vlakov žasnú. Žilinská univerzita v Žiline pripravuje unikátne predstavenie moderného laboratória

Katedra železničnej dopravy, Fakulty prevádzky a ekonomiky dopravy a spojov na Žilinskej univerzite v Žiline otvorí pri príležitosti 30. výročia založenia dopravného laboratória svoje dvere dokorán. Laboratórium, ktoré prešlo modernizáciou si po slávnostnom otvorení budú môcť pozrieť absolventi a neskôr i široká verejnosť.

Daniel Jurčík|3. apríl 2024|08:00:04

Zdroj: Žilinská univerzita v Žiline

Súvisiaci článok
Spolupráca Žilinskej univerzity v Žiline a Národnej diaľničnej spoločnosti prinesie inovácie v dopravnom inžinierstve
Čítajte viac >

Podujatie s názvom Otváračka dopravného laboratória KŽD - točenica ponúkne unikátny náhľad do zákulisia nielen slovenskej dopravy. Ťahákom bude rozhodne výnimočné 100-metrové koľajisko, ktoré nemá obdobu v celej Európe. To však zďaleka nie je všetko.

„Návštevníci budú mať možnosť obdivovať revolučné technológie železničnej dopravy, unikátnu výstavu obrazov Sadze a otvorené učebne s dizajnovým graffiti na stenách. Nebudú chýbať ani všetky typy hodín, od klasických staničných hodín až po digitálne. Samozrejmosťou sú vystavené najnovšie 3D modely vozňov a špeciálny suvenír ako darček pre všetkých návštevníkov," uviedla Adriana Valentovičová z oddelenia pre medzinárodné vzťahy a marketing.

02042024_TS-otvorenie-inteligentneho-dopravneho-laboratoria-na-katedre-zeleznicnej-dopravy-1.jpg Zdroj: Žilinská univerzita v Žiline

Moderné priestory ocenia všetci

V unikátnom dopravnom laboratóriu sú nainštalované kompletné aktuálne verzie plánovania a prevádzky železničnej dopravy v jednotlivých informačných systémoch, čo na modelovanej trati umožňuje simuláciu reálnych podmienok a bežných prevádzkových situácií vrátane nehôd či porúch. V laboratóriu nájdeme 6 dopravní na hlavnom okruhu a 3 dopravne na diaľkovo riadenej trati. Ocenia ho teda rovnako študenti, ako aj budúci manažéri v oblasti infraštruktúry.

„Sme nadšení, že môžeme ponúknuť tieto pokročilé možnosti a veríme, že to prinesie nové poznatky a zlepšenia nielen pre našich študentov, ale aj pre dopravný sektor ako celok,“ uviedla Bibiána Buková z Katedry železničnej dopravy.

Dopravné laboratórium zažije slávnostné otvorenie vo štvrtok 4. apríla za účasti zástupcov ministerstiev dopravy a školstva i generálnych riaditeľov dopravných spoločností. V piatok 5. apríla si na svoje študentské časy budú môcť v laboratóriu zaspomínať absolventi katedry a v sobotu 6. apríla od 9:00 do 16:00 hodiny bude mať široká verejnosť príležitosť obdivovať inovatívne technológie železničnej dopravy.

02042024_TS-otvorenie-inteligentneho-dopravneho-laboratoria-na-katedre-zeleznicnej-dopravy-2.jpg Zdroj: Žilinská univerzita v Žiline

02042024_TS-otvorenie-inteligentneho-dopravneho-laboratoria-na-katedre-zeleznicnej-dopravy-3.jpg Zdroj: Žilinská univerzita v Žiline


Súvisiaci článok
Fakultu humanitných vied na Žilinskej univerzite v Žiline čakajú zmeny. Pretransformujú ju na ústav
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť