Pondelok 29. 04. 2024 15:50:54 | Meniny má Lea

Ministerstvo dopravy chce urýchliť dostavbu úseku Turany - Hubová. Verejné obstarávanie vyhlásia v lete tohto roka

Ministerstvo dopravy podalo žiadosť o vydanie územného rozhodnutia na úsek diaľnice D1 Turany - Hubová. Oznámil to šéf rezortu Jozef Ráž s tým, že verejné obstarávanie na zhotoviteľa by chceli vyhlásiť v lete. Ide o poslednú nerozostavanú časť diaľnice D1 medzi Bratislavou a Košicami.

TASR|12. apríl 2024|10:00:20

Zdroj: Youtube/Popradská okružná

Súvisiaci článok
Minister dopravy chce urýchliť výstavbu tunela Višňové. Dôvodom je stav cesty pod Strečnom
Čítajte viac >

„Je to veľmi dobrá správa," zhodnotil minister. Ráž ešte v polovici marca po stretnutí so starostami dotknutých obcí z Liptova a Turca deklaroval, že jedinou možnou alternatívou výstavby úseku je tunelový variant. Medzi starostami však vo veci naďalej nepanuje úplná zhoda - z ôsmich obcí väčšina podporuje tunelový variant, dve obce, Krpeľany a Ratkovo, sú proti. Boja sa straty podzemných vôd. Podali preto odvolanie voči výnimke z posudzovania vplyvov na životné prostredie, ktorú pre úsek udelil Okresný úrad v Žiline. Aktuálne o odvolaní rozhoduje ministerstvo životného prostredia, sekcia vôd.

„Ministerstvo životného prostredia ešte nevydalo rozhodnutie. V záujme urýchlenia procesov sme však podali žiadosť o územné rozhodnutie vopred, aby si príslušný úrad vec mohol naštudovať," vysvetlila hovorkyňa rezortu dopravy Petra Poláčiková.

Okrem Krpelian a Ratkova vzniesli námietku aj ďalší účastníci. Z rezortu životného prostredia pre TASR potvrdili, že aktuálne sa dôkladne oboznamujú so spisovým materiálom. „A to s cieľom rozhodnúť v ďalšom procese objektívne a v súlade s platnou legislatívou," poznamenali.

Odhadovaná suma za výstavbu úseku diaľnice D1 Turany - Hubová sa pohybuje okolo miliardy eur.


Súvisiaci článok
Rekonštrukčné práce v okolí Štadióna MŠK Žilina už začali: Fanúšikovia, pripravte sa na obmedzenia parkovania
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť