Štvrtok 16. 05. 2024 16:53:00 | Meniny má Svetozár

Žofia Bosniaková opäť ožije na hrade Strečno. Nevynechajte tohtoročnú aprílovú prehliadku

Viete o tom, kto bol historicky najznámejším majiteľom hradu Strečno? Niektorí možno doteraz ani netušili, že bol dlhé roky spätý s osobou Žofie Bosniakovej. Tá, aj keď si uctíme už jej 380. výročie úmrtia, na hrade Strečno opäť ožije. Na zaujímavú prehliadku hradu vás totiž pozýva Považské múzeum.

Michal Szentivanyi|5. apríl 2024|14:15:08

Zdroj: zilina.sp21.sk a pmza.sk

Súvisiaci článok
Prechádzka rozkvitnutým Kubínom: Obyvatelia aj turisti môžu obdivovať 15 kvetinových záhonov
Čítajte viac >

Považské múzeum o udalosti informuje na svojom webe. Ak nemáte na nedeľu 28. apríla ešte spracovaný program, vedzte, že si ho už vymýšľať nemusíte. Na hrade Strečno totiž po opäť ožije jedna z najznamejších šľachtičných na území Slovenska - Žofia Bosniaková. „Prvé podujatie tohtoročnej sezóny na hrade Strečno – So Žofiou na hrade – sa uskutoční v nedeľu 28. apríla. V tento deň si pripomíname 380. výročie úmrtia Žofie Bosniakovej, najznámejšej majiteľky hradu. Pri tejto príležitosti budú môcť návštevníci absolvovať netradičné prehliadky hradu v sprievode samotnej strečnianskej svätice," pozýva múzeum.

Účastníci tohto podujatia sa tak dozvedia veľa vzácnych informácií nielen o hrade, ale najmä o vlastnom osude Žofie Bosniakovej a takisto o živote jej manžela, Františka Vešeléniho. „Atmosféru dotvorí dobová kuchyňa Cechu Terra de Selinan či vystúpenia sokoliarov svätého Bavona," dodáva múzeum.

So_Zofiou_na_hrade_K1_page-0001_802x1200.jpg Zdroj: pmza.sk


Súvisiaci článok
Horoskop na apríl: Jedno znamenie bude mať šťastie, iné sa môže tešiť na prekvapenie
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť