Sobota 04. 05. 2024 12:42:00 | Meniny má Florián

Saharský piesok zďaleka nekončí. Sever krajiny bude bičovať silný vietor a búrky

Sviatočný pondelok 1. apríla nebude z hľadiska počasia až taký príjemný. Okrem toho, že sa opäť dočkáme návalu prachu zo Sahary, bude to ešte doplnené aj zrážkami, ktoré sa objavia v podobe večerných búrok. Odborníci radia, aby ste sa v prípade nevyhnutných večerných aktivít v exteriéri radšej pripravili na dážď.

Michal Szentivanyi|1. apríl 2024|11:00:30

Ilustračné foto. Zdroj: freepik.com a shmu.sk

Súvisiaci článok
Meteorológovia upozornili na príchod saharského prachu na naše územie. Pozorovať sa dal aj v Žiline
Čítajte viac >

Masa saharského prachu už niekoľko dní trápi európske krajiny a Slovensko nie je žiadnou výnimkou. Už počas uplynulých dní sme boli svedkami toho, ako tento fenomén vyzerá, keď sa napríklad ráno pozriete na odparkované vozidlá. Najnovšie však portál imeteo.sk varuje aj pred búrkami. O týchto výstrahách informuje aj Slovenský hydrometeorologický ústav, ktorý varuje I. výstražným stupňom hlavne pred dažďom a vetrom na severe krajiny.

dasdasd.jpg Zdroj: shmu.sk

Výlety na horách radšej odložte

Samostatnou kapitolou je ale vietor na horách, ktorý v Žilinskom kraji atakuje II. a III. stupne varovania. Situácia bude z tohto pohľadu vážna predovšetkým v okresoch Tvrdošín a Liptovský Mikuláš. V okresoch Žilina, Martin, Ružomberok, Dolný Kubín a Námestovo to sú výstrahy II. stupňa pred vetrom na horách. Na identické varovanie upozorňuje aj Horská záchranná služba na svojom webe. „Varovanie sa týka pohorí: Tatry, či už Vysoké, Západné alebo Belianske a Nízke Tatry. Očakáva sa výskyt mimoriadne silného vetra, ktorý dosiahne krátkodobo a v nárazoch rýchlosť 160 až 180 kilometrov za hodinu a možnú priemernú rýchlosť 110 až 120 kilometrov za hodinu. Ide teda o mohutnú víchricu až orkán. Predpokladaná rýchlosť vetra je v danej ročnej dobe a oblasti extrémne vysoká a predstavuje veľké nebezpečenstvo pre ľudské aktivity. Horská záchranná služba na základe uvedených informácií dôrazne neodporúča pohyb v daných oblastiach," píšu záchranári.

Screen Shot 04-01-24 at 10.09 AM.JPG Zdroj: shmu.sk

Nepodceňujte večerné búrky

Portál imeteo.sk však prízvukuje, že v priebehu večerných hodín začne cez územie Slovenska postupovať studený front. Ten bude znamenať príchod búrok s výdatným dažďom. Nebude to však obyčajný dážď. „Na dažďové kvapky sa naviažu jednotlivé prachové častice, ktoré následne stiahnu čiastočky saharského prachu so sebou a dopadnú na zemský povrch," doplnil portál.

420513622_823836319784925_7576821456394486525_n.jpg Zdroj: Facebook/Slovenský hydrometeorologický ústav

V utorok 2. apríla ráno si pripravte čistiace prostriedky

Je tu teda predpoklad, že v utorok ráno si opäť nájdete svojich tátošov zašpinených od saharského prachu. To isté platí aj pre okná a balkóny. Prechod saharských čiastočiek prachu sú pravidelný proces, ktorý sa periodicky opakuje v rôznych intenzitách. „Saharská púšť uvoľňuje každý rok až 200 miliónov ton prachu. Najväčšie častice sa rýchlo vracajú späť na zem, ale tie menšie sa dostávajú do zemskej atmosféry a sú vetrami unášané aj tisíce kilometrov ďaleko," vysvetľuje portál imeteo.sk.

434576815_823836353118255_4468687103604548830_n.jpg Zdroj: Facebook/Slovenský hydrometeorologický ústav


Súvisiaci článok
Počasie sa chystá na rázny obrat. Po dvojciferných teplotách prichádza na rad ochladenie a búrky
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť