Sobota 27. 04. 2024 01:50:17 | Meniny má Jaroslav

Svetový deň povedomia o autizme: Pamiatky v Žiline budú svietiť na modro

Žilinská samospráva na svojom oficiálnom webe oznámila, že dominanty mesta sa v utorok 2. apríla zahalia do modrého svetla, čím si pripomenieme Svetový deň povedomia o autizme.

Radka Kostánová|28. marec 2024|15:15:17

Zdroj: zilina.sk

Súvisiaci článok
Hodina zeme prebehne aj v Žiline: Osvetlenie zhasne na pamiatkach a dominantách mesta
Čítajte viac >

od roku 2012 sa žilinský región zapája do medzinárodnej modrej kampane Light it up blue, čo znamená rozsvieťme to na modro. Aj vďaka tomuto gestu si obyvatelia mesta Žilina môžu pripomenúť Svetový deň povedomia o autizme.

Mesto Žilina na svojom webe priblížilo, že autizmus je vývinová porucha, ktorá ovplyvňuje v súčasnosti viac ako 70 miliónov ľudí na celom svete. Trpí ním viac ľudí ako cukrovkou a AIDS dokopy. Autizmus je celoživotná porucha vývinu, ktorú charakterizujú nedostatky v oblasti komunikácie, sociálnej interakcie a predstavivosti. Prejavuje sa u detí od detstva, väčšinou do piatich rokov. Jeho symbolom a ústrednou farbou celej kampane je preto modrá ako farba komunikácie.

Dominanty mesta zasvietia na modro

Iniciatíva vysvietiť budovy na modro vychádza z jednej z najvýznamnejších svetových organizácií Autism Speaks. Druhý apríl bol rezolúciou Organizácie Spojených Národov prijatý ako Svetový deň povedomia o autizme.

Mesto Žilina sa do kampane zapojí v utorok 2. apríla modrým vysvietením budovy žilinskej radnice a Burianovej veže vo večerných hodinách. V minulosti ste mohli vidieť rozsvietený na modro aj Budatínsky hrad alebo vchod do žilinskej nemocnice.


Súvisiaci článok
Žilinské pamiatky sa rozsvietia na modro, verejnosť upozornia na autizmus
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť