Piatok 03. 05. 2024 09:50:53 | Meniny má Galina, Timea

"Je to výsmech!" hovorí Anna o odškodnom za smrť manžela, ktorého usmrtil medveď

Dušana Mydliara z Liptovskej Lužnej vlani v lete počas prechádzky lesom usmrtil medveď. To, že 57-ročný muž naozaj zomrel na následky napadnutia zvieraťom potvrdila pitva. Ide o prvý prípad v histórii Slovenska, kedy zabitie človeka medveďom oficiálne dokázali. Život muža štát vyčíslil na 22 tisíc eur. ILUSTRAČNÉ FOTO: csfd.sk

D U|23. február 2022|13:02:09

Bola letná nedeľa. Manželia sa naobedovali a Dušan sa vybral na prechádzku. Pôvodne chceli ísť spolu na bicykle, no vietor ich plány pokazil. Keď sa muž dlho nevracal, vybrala sa ho rodina hľadať. To, čo našli, ich zložilo na kolená. Jeho zdevastované telo bez známok života našli na lesnej ceste. „Bolo to strašné, tak veľmi nám všetkým chýba. Nám toho nášho milovaného a šikovného otca žiadne peniaze nenahradia. Celá rodina sme utrpeli riadnu psychickú traumu,“ hovorí pre SP 21 zlomená manželka Anna Mydliarová.

Celý život prežila na dedine a na výskyt medveďov je zvyknutá, no v poslednej dobe ich podľa jej slov pribúda a štát situáciu nerieši. „Mrzí ma, že je medveď nadradený nad človekom.“ Traumy zo straty manžela sa nedokáže zbaviť celé mesiace. „Každý večer nad tým rozmýšľam, ako sa to stalo, ako veľmi musel manžel trpieť. To nebolo, že ho medveď napadol, udrel labou a odišiel. Nie. Ten medveď útočil, kým ho neusmrtil. Tá pitevná správa sa nedala čítať, to bolo niečo strašné. Stále na to myslím. On sa chudák chcel aj brániť, lebo že ako ležal na zemi, dal si ruku na krk za hlavu, aby ho ten medveď tam neuhryzol. No medveď útočil aj na krk, a tým ho dokonal, že mu preťal krčnú miechu. Bol úplne zohavený. Ja to mám stále pred očami,“ plače manželka, ktorá sa so zbytočnou smrťou milovaného manžela nedokáže zmieriť.

V čase útoku medveďa sa snažila manželovi opakovane dovolať. „Mobil už bol nedostupný, to už musel byť manžel mŕtvy, aj celý mobil bol dohryzený,“ dodáva zronená žena. Smrť muža psychicky položila celú rodinu, najmä vnučku, ktorá mala s dedom veľmi blízky vzťah. „Tá malá často sa rozplače a plače aj dve hodiny, že kde je dedko, že mu chce porozprávať, čo bolo v škôlke,“ vysvetľuje Anna.

rodina Mydliarovcov.jpg Rodina Mydliarovcov. FOTO: Anna Mydliarová

Po štyroch mesiacoch štát rodine vyplatil odškodné 22 700 eur, vrátane náhrady pohrebných nákladov. „V porovnaní s ľudským životom je to úplne zanedbateľná suma. Je to výsmech,“ hovorí Anna. "Zákon stanovuje výšku pre pozostalých vo výške násobkov priemernej mesačnej mzdy zamestnanca, pri maloletých je to tridsaťnásobok a pri ostatných pozostalých je to dvadsaťnásobok," uvádza v stanovisku Tlačové oddelenie Ministerstva životného prostredia.

Rodina poukazuje aj na to, že nebezpečenstvo napadnutia niekoho ďalšieho týmto istým predátorom tu stále je. Po usmrtení manžela na miesto totiž vôbec neprišiel Zásahový tím pre medveďa hnedého. "Zásahový tím bol pripravený preskúmať miesto činu a odobrať prípadné vzorky, avšak nebol prizvaný zo strany vyšetrovateľa a ani zo strany správcu územia, ktorým sú Lesy SR," uvádza Tlačové oddelenie Ministerstva životného prostredia.

„Prečo nemajú snahu vypátrať toho medveďa? Povedali nám, že odobraté vzorky DNA sa znehodnotili. Ale prečo sa neozvali? Ja mám stále odložené manželovo oblečenie, na ňom sú aj chlpy a sliny medveďa, poskytli by sme ho,“ hovorí vdova.

Liptovská Lúžna je oblasť, v ktorej sa medveď hnedý pohybuje celé roky. „Mali sme prípadov viac, kedy ľudia videli medvede, no tento prípad bol prvý, kedy došlo k napadnutiu človeka. Ľudia sa báli nejaký čas chodiť na prechádzky. Aj ja dovtedy som chodil sám si vychutnávať les, no už keď sa toto stalo, tak človek pomaly za každým stromom vidí medveďa,“ hovorí Albín Husarčík, starosta Liptovskej Lúžnej.


Súvisiaci článok
Môžu prísť o výstroj, či dostať pokutu. Skialpinisti riskujú, ak lyžujú mimo povolených území
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť