Piatok 26. 04. 2024 17:49:40 | Meniny má Jaroslava

Mladík sa vo vlaku pri Žiline prejavil ako hrdina. Resuscitáciou zachránil život spolucestujúcej

Azda každý ostane v šoku, keď sa ocitne v dramatickej situácii. V takej sa nachádzali aj cestujúci vo vlaku pri Žiline. Vo Varíne mala totiž jedna z cestujúcich vážne komplikácie, čo jej ohrozilo zdravotný stav a aj samotný život. Ten sa podarilo zachrániť len vďaka duchaprítomnosti mladíka, ktorý, ako sa ukázalo, bol na podobné situácie poriadne vyškolený.

Michal Szentivanyi|23. marec 2024|14:15:31

Zdroj: Facebook/Slovenský Červený kríž, Územný spolok Žilina a freepik.com

Súvisiaci článok
Pacienti, zbystrite pozornosť! Pracovisko pneumológie a ftizeológie žilinskej nemocnice sa sťahuje do nových priestorov
Čítajte viac >

O prípade informoval na sociálnej sieti územný spolok Slovenského Červeného kríža v Žiline. Samuel Povinský sa totiž v nedeľu 17. marca nachádzal vo vlaku, kde náhle jednej z cestujúcich prišlo nevoľno. Jeho konanie by malo byť vzorom pre všetkých ostatných ľudí. „Náš dobrovoľník Slovenského Červeného kríža a študent Fakulty bezpečnostného inžinierstva na Žilinskej univerzite v Žiline Samuel vo vlaku medzi Varínom a Žilinou zachránil život spolucestujúcej pani, ktorá náhle stratila vedomie a prestala dýchať. Ihneď začal kardiopulmonálnu resuscitáciu a našťastie asi po dvoch minútach sa u postihnutej osoby objavilo spontánne dýchanie," píše územný spolok o dramatickom prípade.

Dobrovoľník Samuel následne zostal so ženou až do zastavenia vlaku v stanici, kde ju odovzdal záchrannej zdravotnej službe.

Na mieste boli aj svedkovia, ktorí popísali hrdinské správanie Samuela

O tom, že dobrovoľník Samuel sa zachoval skutočne hrdinský svedčia aj komentáre svedkov z vlaku. Jedna zo svedkýň uviedla, že mladíka obdivovala v tom, ako sa bez váhania a duchaprítomne v danej situácii zachoval.

Screen Shot 03-23-24 at 08.59 AM_1600x291.JPG Zdroj: Facebook/Slovenský Červený kríž, Územný spolok Žilina

Samuel Povinský je dobrovoľníkom v územnom spolku Slovenského Červeného kríža v Žiline ako aj v územnom spolku Banská Štiavnica. Je dobrovoľným hasičom v Štefultove a študentom Fakulty bezpečnostného inžinierstva na Žilinskej univerzita v Žiline v odbore Záchranné služby. „Sme veľmi radi, že záchrana života mladým ľudom ako je Samuel nie je ľahostajná a pravidelné tréningy, zážitkové vzdelávanie a kurzy priniesli svoje ovocie," dodal územný spolok.


Súvisiaci článok
Horskí záchranári zasahovali na oboch stranách Chopku: Pomoc potrebovali mladí muži
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť