Streda 08. 05. 2024 00:14:26 | Meniny má Ingrida

Hodina zeme prebehne aj v Žiline: Osvetlenie zhasne na pamiatkach a dominantách mesta

V sobotu 23. marca sa aj mesto Žilina pripojí k celosvetovej kampani Hodina Zeme. Osvetlenie na pamiatkach a dominantách tak zhasne na 60 minút.

Radka Kostánová|22. marec 2024|14:00:04

Ilustračné foto. Zdroj: Facebook/TIK mesta Žilina

Súvisiaci článok
Žilina má nový prírastok: Je ním unikátne workoutové ihrisko za viac ako 19-tisíc eur
Čítajte viac >

Celosvetová kampaň Hodina Zeme upozorňuje na akútnu potrebu riešiť problémy klimatickej zmeny. Ku osvete sa pridáva aj mesto Žilina. Z toho dôvodu počas víkendu, konkrétne v sobotu 23. marca, na 60 minút zhasne osvetlenie na ikonických dominantách a pamiatkach v centre. Informovala o tom Zuzana Ondrášová z odboru komunikácie a vzťahov s verejnosťou mesta Žilina.

Dobrou správou je, že do projektu sa môžu zapojiť aj jednotlivci a venovať čas inšpiratívnej udalosti alebo podujatiu.

people-holding-earth-their-hands-2.jpg Ilustračné foto. Zdroj: Freepik.com

Pamiatky sa ponoria do tmy

A ktoré pamiatky vypnú osvetlenie a ponoria sa do tmy s cieľom podporiť planétu? V čase od 20:30 hodiny do 21:30 hodiny vypne na celú hodinu osvetlenie Radnica, Katedrála Najsvätejšej Trojice, Balustráda, Sirotár a Rosenfeldov palác. Žilinská samospráva týmto spôsobom podporí myšlienku spoločnej zodpovednosti za budúcnosť planéty v rámci každoročnej celosvetovej kampane klimatických zmien.

„Projekt však vyzýva nielen mestá či firmy, ale aj všetkých, ktorým nie je potreba ochrany prírodných zdrojov ľahostajná. Vyhradiť si šesťdesiat minút kedykoľvek počas dňa, „vypnúť“ od svojich bežných činností a spraviť niečo pozitívne pre seba alebo planétu môže každý z nás. Vítané sú všetky aktivity ako prechádzky v prírode spojené so zbieraním odpadkov, sadenie stromov či presádzanie rastlín, pretriedenie šatníka alebo príspevok na ochranu prírody," doplnila Ondrášová.

10005977_496754653764393_1592198840_o.jpg Ilustračné foto. Zdroj: Facebook/Mesto Žilina

Zapája sa viac ako miliarda ľudí

Do celosvetovej výzvy Hodina Zeme sa pravidelne zapája viac ako miliarda ľudí v 7 000 mestách. Ondrášová priblížila, že tento nápad sa prvýkrát realizoval v roku 2007 v austrálskom Sydney za účasti 2,2 milióna domácností a 2 000 firiem.

Odvtedy sa na hodinu vypína osvetlenie aj na svetoznámych pamiatkach ako socha Krista Spasiteľa v Rio de Janeiro, Eiffelova veža, most Golden Gate v San Franciscu, či rímske Koloseum.

Zapojíte sa aj vy?


Súvisiaci článok
Rajec získal život zachraňujúce zariadenie: Verejný defibrilátor nájdete na mestskom úrade
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť