Utorok 14. 05. 2024 12:31:53 | Meniny má Bonifác

V Keni vybudoval kilometrový vodovod do nemocnice. Oravský medik získal významné ocenenie

Martin Pekarčík sa stal laureátom ocenenia Srdce na dlani v kategórii slovenských dobrovoľníkov pomáhajúcich v zahraničí. Rodák z Trstenej si ho vyslúžil za svoju prevratnú misiu v Keni.

Daniel Jurčík|20. marec 2024|13:00:03

Ilustračné foto. Zdroj: Youtube/Platforma dobrovoľníckych centier a organizácií

Súvisiaci článok
Významný úspech herečky Jany Oľhovej z martinského divadla. Získala toto prestížne ocenenie
Čítajte viac >

Na misii cez neziskovú organizáciu Dvojfarebný svet v africkej nemocnici Tikit počas roka 2022 toho stihol naozaj neúrekom. Viac priblížila Platforma dobrovoľných centier a organizácií, ktorá súťaž zastrešuje. Okrem klasickej práce lekára sa venoval aj prednáškam s benefičným charakterom. Taktiež sa mu podarilo zakúpiť prenosný ultrasonograf na jednoduchšie vyšetrenie tehotných žien, čo zvýšilo kvalitu zdravotnej starostlivosti.

Jeho výrobok pomáha po celom svete

Okrem toho sa so svojimi blízkymi rozhodol vybudovať vodovod až do areálu nemocnice. Meria jeden kilometer a slúži na zavlažovanie pri pestovaní ovocia a zeleniny, čo bolo predtým prakticky nemožné. V priestoroch zriadil kuchyňu na spracovanie vypestovaných rastlín pre pacientov i personál.

Pekarčík sa v minulosti taktiež zaslúžil aj o uvedenie prístroja Scase na trh. Zariadenie vo veľkosti smartfónu, ktoré využívajú rôzne humanitárne organizácie, dokáže nahradiť viaceré zdravotnícke pomôcky. Za svoju činnosť bol v decembri odmenený v krajskom kole súťaže Srdce na dlani, teraz sa mu podarilo zvíťaziť v celonárodnom.


Súvisiaci článok
Ocenenie Srdce na dlani získalo tento rok 11 výnimočných dobrovoľníkov zo Žilinského kraja
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť