Streda 08. 05. 2024 11:13:01 | Meniny má Ingrida

Neďaleko Žiliny sa rozprestiera ďalšie chránené územie. Rozhodla o tom slovenská vláda

Na mape chránených území pribudla oblasť neďaleko Žiliny. Média o tom informovala Zuzana Ondrášová z odboru komunikácie a vzťahov s verejnosťou mesta Žilina.

Radka Kostánová|13. marec 2024|11:30:15

Zdroj: zilina.sk

Súvisiaci článok
Žilinčania sa zhoršili v triedení odpadu. Dobrou správou však je, že ho produkujú menej
Čítajte viac >

Zuzana Ondrášová z odboru komunikácie a vzťahov s verejnosťou mesta Žilina, informovala médiá o skvelej novinke. Tou je, že územie s výmerou približne 12 futbalových ihrísk, ktoré sa rozprestiera v južnej časti pohoria Malá Fatra, nazvanej Lúčanská Fatra, sa stalo súčasťou európskej sústavy chránených území Natura 2000. Rozhodla o tom vláda Slovenskej republiky ešte v minulom roku.

Nachádza sa v obci Turie

Nové chránené územie, ktoré má celkovú rozlohu 8, 95 hektárov sa nachádza v katastrálnom území obce Turie a patrí do prírodnej rezervácie Pralesy Slovenska – Skalnatá. Spomínanú oblasť zaradili do najvyššieho, piateho stupňa ochrany.

Ako ďalej Ondrášová priblížila, tak cieľom ochrany území, ktoré sú súčasťou európskej sústavy Natura 2000, je zachovanie a ochrana vybraných druhov rastlín, živočíchov a prirodzených biotopov, ktoré sú z európskeho pohľadu vzácne a najviac ohrozené.

„Málokto zo Žilinčanov tuší, že len pár kilometrov od nášho mesta sa rozprestiera prales. Nachádza sa za obcou Turie, v Turskej doline, nesie názov Skalnatá a patrí k jedným z najzachovalejších lesov v Lúčanskej Malej Fatre,“ doplnil žilinský primátor Peter Fiabáne.

346780409_1279596109649528_3237802528911828649_n-2.jpg Ilustračné foto. Zdroj: Facebook/Mesto Žilina

Nachádza sa tam aj les, ktorý patrí Žiline

Zaujímavosťou je, že neďaleko tohto pralesa sa podľa slov primátora nachádza aj mestský les, ktorý patrí mestu Žilina.

Vedeli ste, že oblasť Lúčanskej Fatry je významná pre výskyt vzácnej rastliny zvončeka hrubokoreňového, živočíchov medveďa hnedého a rysa ostrovida? Takéto územie tvoria prevažne kyslomilné bukové lesy a lipovo-javorové sutinové lesy, pričom dreviny sú staré v priemere 150 rokov, najstaršie jedle majú dokonca až 250 rokov.

„Slovensko je jednou z mála európskych krajín, v ktorých sa ešte stále zachovali časti lesov uchránených pred negatívnymi vplyvmi človeka a môžeme ich označiť slovom prales. Turská dolina je preto vzácnou lokalitou európskeho významu,“ doplnil primátor.

345654227_538470835139345_4007651878909896994_n.jpg Ilustračné foto. Zdroj: Facebook/Mesto Žilina

Zážitkový ekoturizmus

Žilinská samospráva plánuje využiť túto lokalitu pre zážitkový ekoturizmus. Ale všetko je zatiaľ len hudbou budúcnosti. Samospráva má v úmysle osadiť informačnú tabuľu pri ceste, vytvoriť náučný chodník a oddychové miesta.

„Táto forma turizmu je v maximálnej miere šetrná k životnému prostrediu, pričom podnecuje záujem verejnosti o poznávanie prírody. Dôležité je informovať o tomto unikátom prírodnom dedičstve. Ak turista bude vedieť, že toto miesto nie je obyčajný les, ale chránený prales s množstvom vzácnych rastlín a drevín, som presvedčený, že sa bude k tejto lokalite správať s ohľadom na ochranu prírody,“ uzavrel Fiabáne.


Súvisiaci článok
Vážna dopravná nehoda v Terchovej: Šesť spolujazdcov skončilo v nemocnici
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť