Pondelok 20. 05. 2024 03:34:50 | Meniny má Bernard

Rekonštrukcia lávky pre peších na Solinkách už neznesie odklad. Samospráva ju uzavrie a opraví

Viacerí obyvatelia sídliska Solinky v Žiline sa určite zhodnú, že lávka pre peších na Centrálnej ulici má najlepšie dni za sebou. Vie to aj samospráva, ktorá sa rozhodla pristúpiť k jej rekonštrukcii. Cyklisti, ale aj chodci, by sa teda mali pripraviť na jej dočasnú uzáveru. Budú ju totiž opravovať.

Michal Szentivanyi|29. február 2024|15:15:48

Zdroj: zilina.sk

Súvisiaci článok
Ekonomický prehľad o parkovaní v Žiline. Najviac peňazí zhltol Hájik, v rebríčku príjmov kraľujú automaty
Čítajte viac >

O oprave lávky informovala vedúca mestského odboru komunikácie a vzťahov s verejnosťou Katarína Gazdíková. „Most na Centrálnej ulici tvorí hlavné prepojenie medzi sídliskami Hliny a Solinky. Okrem peších slúži aj cyklistom, keďže je naň napojená cyklotrasa. V súčasnosti vykazuje viaceré poškodenia a je v nevyhovujúcom technickom stave. Samospráva preto zrealizovala odbornú diagnostiku a rozhodla sa pristúpiť k jeho rekonštrukcii," píše sa v tlačovej správe mesta.

Primátor tvrdí, že ide o sériu na seba nadväzujúcich opráv mostov

„Nadväzujeme tak na už zrealizované opravy mostov na sídlisku Vlčince, či už to bola lávka pre peších na Obchodnej ulici, most na Ulici Matice slovenskej či most na Ulici sv. Cyrila a Metoda, kde aktuálne realizujeme stavebné práce. Lávka pre peších na Centrálnej ulici je posledným z týchto mostných objektov, ktoré sme pred približne troma rokmi identifikovali ako najrizikovejšie a najvyťaženejšie mosty v Žiline,“ vysvetlil primátor mesta Žilina Peter Fiabáne.

Screen Shot 02-29-24 at 02.25 PM.JPG Zdroj: zilina.sp21.sk

Obyvatelia sídliska sa tak dočkajú nielen estetického zlepšenia verejného priestoru, ale aj zaistenia bezpečnej a pohodlnej mobility chodcov a cyklistov.

Tieto dátumy si dajte do kalendára

Rekonštrukcia mosta je rozdelená na dve časti.

V prvej fáze sa lávka kompletne uzavrie a demontuje. Táto demontáž sa plánuje realizovať v termíne od 26. do 28. apríla 2024 a vyžiada si nevyhnutné výluky mestskej hromadnej dopravy i čiastočné dopravné obmedzenia.

Následne v druhej fáze, od 24. do 26. mája 2024, sa osadí nový most. Rovnako i práce na osadení lávky budú mať za následok výluky mestskej hromadnej dopravy a krátkodobé obmedzenia v doprave.

„Vodičov, chodcov i cestujúcich mestskou hromadnou dopravou prosíme o trpezlivosť a zvýšenú opatrnosť počas rekonštrukčných prác, ako aj o rešpektovanie dočasných dopravných značení, ktoré sa budú počas rekonštrukcie meniť v nadväznosti na postup prác,“ dodal Fiabáne.

Celkové náklady na opravu mosta budú vo výške takmer 390-tisíc eur.


Súvisiaci článok
Žilina začína s jarným zberom objemného odpadu. Nepremeškajte tieto dôležité dátumy
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť