Piatok 26. 07. 2024 23:26:18 | Meniny má Anna, Hana, Anita

Turčianska galéria v Martine otvára dvere s vernisážou Jozefa Mužilu. Čaká vás hotový výtvarný koktejl

Ak chcete mať z výtvarného umenia plnohodnotný, hĺbkový zážitok, určite neodmietnite pozvanie Turčianskej galérie v Martine. Tá totiž svoje brány verejnosti otvára v rámci vernisáže akademického maliara Jozefa Mužilu z Ružomberka. Program pritom nebude pozostávať len z prehliadky obrazov.

Michal Szentivanyi|4. marec 2024|15:00:54

Ilustračné foto. Zdroj: Facebook/Turčianska galéria v Martine

Súvisiaci článok
Turčianska galéria predstavuje dielo mesiaca: Dvojportrét od Ivony Žirkovej
Čítajte viac >

Názov výstavy znie Jozef MUŽILA...možnosti.... Výstava obrazov tohto akademického maliara bude prebiehať na druhom poschodí galérie od 7. marca do 15. mája 2024. Vernisáž sa uskutoční 7. marca 2024 o 17:00 hodine.

332296216_504733338514112_5929553996427522883_n.jpg Ilustračné foto. Zdroj: Facebook/Turčianska galéria v Martine

„Najnovší výstavný titul ...možnosti... akademického maliara Jozefa Mužilu predstavuje autorský koncept možností, vzťahov a súvislostí, v ktorých sa prelína fenomén maliarskej a kresliarskej tvorby, autorskej knihy a frotáží, vytvorených z odtlačkov z náhrobných kameňov na Židovskom cintoríne v Dolnom Kubíne," informuje o podujatí Turčianska galéria v Martine. Zážitok z výstavy spríjemní aj Ján Šimko, ktorý bude hrať na saxofóne.

zadnástrana.jpg Zdroj: turiecgallery.sk

Maľba na plátno s odlišným prístupom

Galéria pripomína, že tvorivé umelecké zaujatia Jozefa Mužilu sú od počiatku programovo nasmerované do teritória špecificky citovanej štrukturálnej abstrakcie. „V domácom prostredí viac-menej ojedinele tvorivo akceptovaný princíp budovania obrazovej plochy autora ani s vyše tridsaťročným odstupom nevyčerpáva, skôr naopak, iniciuje jeho ďalšie inovatívne vizuálne a technické sondy. Akryl a jeho maliarsku reč modifikuje do osobitých formálnych i technologických väzieb. Mimoriadne postavenie v tomto smere majú vibrujúce optické vzťahy široko dimenzovaných farieb a ich akčná projekcia na plátno. Je realizovaná v súzvuku viacerých článkov – intuície aj logickej úvahy i koncentrovanej technickej improvizácie. Autor pokračuje v maľovaní „tradičnej“ série obrazov, ktoré tvoria väčšinou vždy jediný celok. Vystavená kolekcia je doplnená najnovšími maliarskymi dielami," uvádza podujatie Turčianska galéria v Martine.

Akademický maliar Jozef Mužila študoval na Strednej umelecko-priemyselnej škole v Kremnici odbor umelecké kováčstvo. Neskôr mu učarovala Vysoká škola výtvarných umení v Bratislave, odbor maľba. Mužila od roku 1992 žije a tvorí v Martine.


Súvisiaci článok
Daždivé dni sú ako stvorené na návštevu výstav. V Turčianskej galérii máte hneď niekoľko možností
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť