Nedeľa 15. 09. 2024 15:36:29 | Meniny má Jolana

Žilinčania, pozor na nové podvodné praktiky. Ľuďom prichádzajú balíky, ktoré si neobjednali

Mnohí si ešte stále nie sú vedomí najnovších podvodných praktík, no striehnu na nás na každom kroku. V dnešnej zdigitalizovanej dobe je čoraz ľahšie pre podvodníkov prelomiť dôveru viacerých, hlavne starších ľudí. Tí potom často naletia na veľmi pochybné triky neznámych spoločností či doplatia na vlastnú zvedavosť. Práve na zvedavosť cielia najnovšie podvodné praktiky. Ľuďom totiž chodia balíky, ktoré si dokonca ani sami neobjednali.

Michal Szentivanyi|25. február 2024|19:00:06

Ilustračné foto. Zdroj: freepik.com

Súvisiaci článok
Národný bezpečnostný úrad varuje pred podvodníkmi na online zoznamkách. Budujú si vzťah a potom pýtajú peniaze
Čítajte viac >

O najnovších podvodníckych praktikách informuje vo svojej reportáži verejnoprávna RTVS. Vo viacerých prípadoch sa spomína tá istá spoločnosť z Rumunska. Na podobné praktiky dopadol aj pán Peter Kováč, ktorý vystúpil aj so svojím problémom ohľadom balíka, ktorý mu dorazil. Peter si totiž objednal zváračku. Po otvorení balíka však ostal zarazený. „Za asi dva týždne mi došiel prístroj, taká tá letovačka, cínová, samozrejme nebolo vidieť, čo tam je vnútri, veľkosťou to asi zodpovedalo,“ popisuje svoju skúsenosť pán Kováč.

delivery-man-with-package-close-up_1600x1067.jpg Ilustračné foto. Zdroj: freepik.com

Ľudia na tieto prípady reagujú rovnakými skúsenosťami na sociálnej sieti

Podobné problémy riešia vo veľkom ľudia aj na sociálnej sieti na stránke HAKA. „Áno, namiesto telefónu im poslali hodinky. Volali tam a nevedia sa u nich dopátrať, kde nastal problém,“ napísala v komentári na sociálnej sieti pani Iveta. Akékoľvek kontaktovania na spoločnosť však končia tým istým záverom - nekonečné čakanie na prepojenie na kompetentnú osobu spoločnosti. „Nič som neobjednávala. Prišiel balík z Rumunska, Fan Courier, s dobierkou 38 eur. Neprebrala som. Už viackrát sa tu písalo, že je to podvodná stránka," reagovala zas v ďalšom komentári ďalšia osoba, ktorú chceli podviesť.

Niektorí skutočne čakajú na zásielky, to môže byť bod, na ktorý podvodníci čakajú

Problémom však je aj to, že niektorí ľudia skutočne čakajú na konkrétny balík. Stať sa môže tak to, ako ďalším sťažujúcim sa na sociálnej sieti. Objednali si niečo, pričom balík im prišiel z úplne inej spoločnosti. Práve na tieto chvíle striehnu podvodníci, ktorí dúfajú, že si balík ľudia preberú. Tí pritom často zabúdajú na svoje práva a dávajú prednosť zvedavosti. Balík totiž môžete aj bez problémov odmietnuť a neprebrať si ho. „Všeobecne platí, ak je zákazníkovi doručovaný balík, ktorý si neobjednal, je oprávnený odmietnuť ho, prevziať a nezaplatiť požadovanú dobierkovú sumu,“ prízvukuje hovorkyňa regulačného úradu Adriana Volfová.

Screen Shot 02-25-24 at 12.07 PM.JPG Zdroj: Facebook/HAKA proti PODVODNÍKOM

Spoločnosť Fan Courier pritom na otázky verejnoprávnej televízie nereagovala. Úrad pre reguláciu elektronických komunikácií a poštových služieb spoločnosť pritom ani neeviduje. „Úrad uvedenú spoločnosť neregistruje ako poskytovateľa poštových služieb v Slovenskej republike a nie je uvedená v registri poštových podnikov,“ povedala na margo problému Volfová.

„My na webe Slovenskej pošty máme zverejnených viac ako šesťdesiat typov týchto komunikácií, kde ľudia potom, ako im príde nejaká podivná správa, si môžu priamo na našom webe preveriť, či nejde o jednu z týchto podvodných zásielok,“ povedal pre RTVS hovorca Slovenskej pošty Martin Guzi.


Súvisiaci článok
Žilinčania, striehnite na podvodné SMS správy. Podvodníci sa takto vydávajú za kuriérske spoločnosti
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť