Streda 18. 09. 2024 14:41:05 | Meniny má Eugénia

Žilinčania, striehnite na podvodné SMS správy. Podvodníci sa takto vydávajú za kuriérske spoločnosti

Nebezpečné nástrahy kybernetického priestoru stále číhajú na tých najslabších z nás. V prípade najnovšej hrozby by sa mali mať na pozore hlavne všetci fanúšikovia internetových obchodov, ktorí si objednávajú tovar cez kuriérske služby. Často ide aj o seniorov, ktorí by mali určite zbystriť pozornosť. Ide totiž o nebezpečné SMS správy, ktoré klamú adresátov.

Michal Szentivanyi|12. február 2024|18:00:05

Ilustračné foto. Zdroj: freepik.com

Súvisiaci článok
Nedajte sa nachytať! Tento podvodný email môže prísť aj vám
Čítajte viac >

O najnovšom podvode informuje na sociálnej sieti stránka Hoaxy a podvody. Vec sa má totiž tak, že podvodníci si najnovšie opäť zobrali na paškál kuriérske spoločnosti, za ktoré sa falošne vydávajú.

Robia to pravidelne a zvedavosť je pasca, varuje stránka

Odrazu vám príde SMS správa o tom, že vás čaká balík a treba zaň zaplatiť „len” 1,50 eura, prípadne podobnú, nízku čiastku. Ak niekto reálne balík očakáva, prípadne si pravidelne objednáva viacero druhov tovaru, môže byť zmätený i zvedavý zároveň. Preto si povie, že takú nízku čiastku zaplatí a nechá sa prekvapiť," pripomína časté prípady stránka Hoaxy a podvody.

417459888_17853398712130029_8375374664559966515_n.jpg Zdroj: Facebook/Hoaxy a podvody

Číslo vašej karty a ani prihlasovacie údaje do internet bankingu po vás kuriéri nemôžu chcieť

Všetko sa však zmení, keď sa po kliknutí na odkaz v správe dostanete k podvodnému formuláru, kde buď musíte zadať číslo vašej platobnej karty alebo prihlasovacie údaje do internetbankingu. Toto sú informácie, ktoré prostredníctvom SMS správ nemôžu kuriéri v žiadnom prípade požadovať. Údaje tohto charakteru sú dôverné a zadávať by ste ich mali jedine pri prihlasovaní sa do vášho osobného internet bankingu.

Podvodníci sa ešte oháňajú tvrdením, že jedine takto spomínaná nízka platba prejde. „Je to podvod. Takýmto krokom dáte podvodníkom prístup k vášmu účtu alebo karte, ktorý vám následne vybieli. Za tovar vždy plaťte kuriérovi osobne, respektíve ho uhraďte obchodníkovi pri objednávke tovaru. Ak si nie ste napriek tomu istý, či nejde o podvod, zavolajte na infolinku kuriérskej spoločnosti," pripomína stránka o vystríhaní sa hoaxov a podvodov.


Súvisiaci článok
Polícia varuje pred podvodmi s vodičskými preukazmi. Nedajte sa oklamať!
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť