Streda 24. 07. 2024 08:22:06 | Meniny má Vladimír

Ešte neviete, čo urobíte s vašimi 2 %? Môžete ich venovať žilinským mestským nadáciám

Ešte neviete, kam venujete vaše 2 %? Máme dobrú správu. Katarína Gazdíková, vedúca odboru komunikácie a vzťahov s verejnosťou mesta Žilina, informovala, že sa o ne uchádzajú aj Nadácia Mesta Žilina a Žilinská komunitná nadácia.

Radka Kostánová|23. február 2024|15:15:25

Zdroj: Goodvision.sk

Súvisiaci článok
Autá a autobusy pri staniciach na Kysuciach nemajú kde parkovať. Pomôcť tomu môže miliónová investícia
Čítajte viac >

Ako už viete, fyzické a právnické osoby môžu venovať podiel zo zaplatenej dane neziskovým organizáciám, občianskym združeniam, nadáciám či iným prijímateľom do utorka 30. apríla 2024. O 2 % z dane sa teraz uchádzajú aj Nadácia Mesta Žilina a Žilinská komunitná nadácia.

Nadácia Mesta Žilina

Katarína Gazdíková, vedúca odboru komunikácie a vzťahov s verejnosťou mesta Žilina, médiám priblížila, že Nadácia Mesta Žilina funguje už takmer sedem rokov. Nadácia pomáha zdravotne znevýhodneným, chorým a bezmocným občanom v núdzi. Vedeli ste, že minulý rok poskytla finančnú a vecnú pomoc 112 žiadateľom? Väčšinou to bolo na rehabilitácie, lieky, zdravotné pomôcky, farmaceutické preparáty, hygienické potreby či špeciálnu stravu.

Nadácia pomáhala aj počas Vianoc

Gazdíková ďalej doplnila, že v rámci Mikulášskej akcie zorganizovala nadácia posedenie so žilinskými seniormi a potešila deti zo sociálne znevýhodnených rodín návštevou kina. „Zapojili sme sa aj do humanitárneho projektu Kľúč od dverí k tvojim zmyslom, ktorý umožnil zabezpečiť výukové priestory pre senzorickú integráciu na Spojenej škole v Žiline v hodnote 6 609,68 eur,“ skonštatovala správkyňa nadácie Anna Barčíková.

Aj vaše 2% z dane môžu pomôcť.png Zdroj: zilina.sk

Žilinská komunitná nadácia

Druhá nadácia, ktorú môžete podporiť, bola založená na základoch pôvodnej Nadácie žilinský lesopark, ktorá vznikla ešte v roku 2011. Od roku 2020 však zmenila názov a rozšírila aj svoje zameranie.

Teraz sa Žilinská komunitná nadácia prioritne venuje rozvoju športovej infraštruktúry v meste, organizovaniu mimoriadnych športových podujatí a podpore úspešných športovcov.

Podľa slov správcu nadácie, Mateja Franeka, v minulom roku spoluorganizovali mnohé podujatia: „Za spomenutie určite stoja Memoriál Antona Mühelyiho, Slovak Open Handball, Sever proti Juhu, Slovenský pohár veteránov v basketbale aj Beh pre život. Okrem športových klubov a jednotlivcov sme podporili aj žiacke tímy TJ Bánová a BK Victoria Žilina. V rámci 2 % sme v minulom roku prerozdelili 27-tisíc eur medzi 19 žilinských základných a materských škôl."

Gazdíková dodala, že vďaka poukázaniu 2 % zo zaplatenej dane môžu organizácie ďalej pomáhať tam, kde je to najviac potrebné.


Súvisiaci článok
Žilina chce zvýšiť parkovaciu disciplínu: Pomôžu nálepky na autách, ktoré porušia parkovacie pravidlá?
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť